Νεκροταφείο η Μαριούπολη που έπεσε στα χέρια των Ρώσων

Ακόμα και 10.000 νεκροί και κατεστραμμένα 9 στα 10 κτίρια

Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνει η Ουκρανία εδώ και 33 ημέρες με τον πόλεμο που κήρυξαν οι Ρώσοι να μαίνεται και τα αστικά κέντρα της χώρας να δέχονται συνεχώς πυρά από τους εχθρούς.

Τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανακοίνωσε πως η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών», ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος του Ιρπίν δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.

Tην ίδια ώρα, η «μαύρη» λίστα των νεκρών αμάχων μεγαλώνει, ενώ το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένο στην Κωνσταντινούπολη, όπου την Τρίτη θα συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών για την εξεύρεση λύσης.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της Μαριούπολης η οποία βρίσκεται υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών». «Δε βρίσκονται τα πάντα υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Αμέσως μετά, κυκλοφόρησε βίντεο στο Διαδίκτυο που φαίνεται να απεικονίζει Τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της Τσετσενίας στο κέντρο της πόλης. Στην κατεστραμμένη Μαριούπολη της Ουκρανίας βρίσκεται ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το AFP επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ. Ο Καντίροφ μεταφέρθηκε στην πόλη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση.

Παράλληλα, ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 κατοίκους πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσει κανείς, διότι δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, σύνδεση”, είπε. “Και αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό”.

Ο ίδιος τόνισε παράλληλα πως η πόλη είναι πλέον στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είχε αναφέρει ότι το Κίεβο δε σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

 

 

Σχετικά άρθρα