Νέο σκάνδαλο με θαλασσοδάνεια εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτεται έπειτα από έρευνες των αρμόδιων Αρχών.
Από τη Δικαιοσύνη έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε περισσότερα από 70 άτομα. Αυτήν τη φορά, η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς αποκάλυψε επισφαλή δάνεια ύψους 64 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε χορηγήσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της η Probank. Τα δάνεια αυτά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, είχαν χορηγηθεί σε γνωστές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εξασφαλίσεις, την περίοδο 2004-2011. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 70 υπαλλήλων και στελεχών της Probank, η οποία πριν από τρία χρόνια μπήκε σε ειδική εκκαθάριση, με το υγιές κομμάτι της να περνά στην Εθνική Τράπεζα.
Γνωστές εταιρείες ένδυσης αλλά και ανδρικών υποδημάτων φιγουράρουν -μεταξύ άλλων- στις σχετικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και οι οποίες εμφανίζονται να έχουν λάβει δάνεια εκατομμυρίων ευρώ χωρίς επαρκείς εγγυήσεις.
Η εισαγγελική έρευνα
Η έρευνα ξεκίνησε έναν χρόνο μετά το λουκέτο της Probank, όταν έφτασε στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου ανώνυμη καταγγελία για τα θαλασσοδάνεια της τράπεζας. Αμέσως η κα Ράικου έδωσε παραγγελία να ξεκινήσει έρευνα, την οποία ανέλαβε αρχικώς ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης, που κάλεσε τον ειδικό εκκαθαριστή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να διενεργήσει δειγματοληπτικό έλεγχο στα 50 μεγαλύτερα επισφαλή δάνεια που είχαν χορηγηθεί και τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων.
Ο κ. Δραγάτσης ζήτησε από τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να συντάξει σχετική έκθεση η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσίας της, εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.
Στα τέλη του 2015 παραδίδονται στα χέρια του εισαγγελέα Σπύρου Παπά που ανέλαβε να συνεχίσει την έρευνα οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή, από τις οποίες φαίνεται πως τα δάνεια που ελέγχθηκαν ήταν στην πλειονότητά τους επισφαλή, καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά τα 36, σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, ήταν επισφαλή, με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό αφορά σε ένα μόνο μέρος του ελέγχου, καθώς ήταν δειγματοληπτικός, με εισαγγελικές πηγές να σημειώνουν ότι στην ανάκριση η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη κι άλλων επισφαλών δανείων.
Τι δείχνει ο φάκελος της υπόθεσης
Ο φάκελος, ωστόσο, της υπόθεσης δείχνει πως:
• Δόθηκε δάνειο 18 εκατ. ευρώ σε γνωστή αλυσίδα ενδυμάτων τον Δεκέμβριο του 2009, παρά το γεγονός ότι σε εισηγητικό σημείωμα της τράπεζας υπήρχαν δυσμενή για τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα οικονομικά στοιχεία και είχαν διατυπωθεί προβληματισμοί για την εξόφληση του εν λόγω δανείου, οι οποίοι αποδείχθηκαν τελικώς βάσιμοι. Τελικά, το δάνειο τον Απρίλιο του 2011 μεταφέρθηκε σε οριστική καθυστέρηση επί ζημία της τράπεζας στο ποσό των 17,7 εκατ. ευρώ.
• Άλλη εταιρεία ένδυσης πήρε δάνειο 9 εκατ. ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και ενώ στα στοιχείων των φακέλων του δανείου δεν υπήρχαν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.
• Το 2010 δόθηκε σε ναυτιλιακή εταιρεία δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2011, παρότι υπήρχαν αντιρρήσεις, δόθηκε και επαγγελματικό δάνειο, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Το 2013 το δάνειο μπήκε σε οριστική καθυστέρηση.
• Επίσης, επισφαλή δάνεια χορηγήθηκαν μεταξύ άλλων σε ασφαλιστική εταιρεία που έχει πλέον κλείσει, αλλά και σε κατασκευαστική εταιρεία.
Η Probank σταμάτησε τη λειτουργία της στις 26-7-2013 κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Είχαν προηγηθεί αρκετές παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση επενδυτή, αλλά παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του επιτρόπου που εγκατέστησε στο τραπεζικό ίδρυμα, η Probank πήρε τον δρόμο της εξυγίανσης, με το «υγιές» της τμήμα να καταλήγει στην Εθνική και το υπόλοιπο να περνά σε ειδική εκκαθάριση.
Δικαστικές πηγές, ωστόσο, εκτιμούν πως η ζημία που υπέστη η τράπεζα ενδέχεται να ξεπερνά το ποσό που μέχρι στιγμής έχει υπολογιστεί, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.
πηγή: zougla.gr