Νέο τουρκικό παραλήρημα

Απειλούν με εισροή προσφύγων

Καθώς η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης κλιμακώνεται επικίνδυνα ενόψει του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, η Άγκυρα αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τις απειλές της ότι θα σπάσει τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ένας μετά τον άλλο υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος έχουν ανοίξει το θέμα, διατυπώνοντας ευθύτατες απειλές ότι θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη με πρόσφυγες.

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος χτες απείλησε με προκλητικότατο τρόπο τόσο την ΕΕ, όσο και τη χώρα μας, η θα επηρεαστεί άμεσα από τις όποιες εξελίξεις: «Αν το θέλετε, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο στους 15.000 πρόσφυγες που δεν σας στέλνουμε κάθε μήνα και να σας προκαλέσουμε ασφυξία. Θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε παιχνίδια στην περιοχή χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας την Τουρκία».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε απάντηση της απαγόρευσης σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, κυρίως στην Ολλανδία και τη Γερμανία, της διεξαγωγής εκδηλώσεων υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Οι δηλώσεις Σοϊλού έρχονται έπειτα από τα όσα είπε χτες ο υπουργός Εξωερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε πως η συμφωνία για το προσφυγικό έχει ακυρωθεί ντε φακτο, γιατί όπως ισχυρίστηκε οι συνομιλίες για την απελευθέρωση της βίζα προς τους τούρκους πολίτες έχουν σταματήσει. « Ήδη δεν την εφαρμόζουμε. Εκείνοι κωλυσιεργούν με τις θεωρήσεις. Υπάρχει η συμφωνία για το προσφυγικό της 18ης Μαρτίου… Ήδη δεν εφαρμόζουμε την συμφωνία επανεισδοχής. Στο εξής δεν θα εφαρμόζουμε ούτε τη συμφωνία για το προσφυγικό. Δηλαδή το αξιολογούμε».

«Αν δεν υλοποιηθούν αυτοί οι όροι (σ.σ. η κατάργηση των θεωρήσεων), θα πάψουμε το συντομότερο να την εφαρμόζουμε. Όλα είναι στο χέρι μας», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Μπορούμε να πούμε ότι από σήμερα δεν την εφαρμόζουμε και τελειώνει, αυτό είναι. Μπορούμε να τη σταματήσουμε μονομερώς. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός».

Τον τόνο βεβαίως για τη σκληρή γραμμή της Άγκυρας δίνει ο ίδιος ο Ερντογάν ο οποίος μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση, δήλωσε: «Η τουρκοφοβία και η ισλαμοφοβία αυξάνεται. Φοβούνται ακόμα και τους μετανάστες που αναζητούν καταφύγιο. Φοβούνται οτιδήποτε δεν είναι από εκεί, είναι εχθρικοί σε ό,τι δεν είναι από εκεί».

Σχετικά άρθρα