«Νέτα, είσαι μια… αγελάδα»

Η λάθος μετάφραση στις ευχές του προέδρου του Ισραήλ στη νικήτρια της Eurovision

«Είμαι χαρούμενη που καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν λόγο για να χαρούμε σε μία χώρα, στην οποία δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γιορτάσουμε» δήλωσε κατά την επιστροφή της στο Ισραήλ, μετά τη νίκη της στην Eurovision, η Νέτα Μπαρζιλάι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέσω Twitter, εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη της Νέτα, γράφοντας «Neta, είσαι λατρεία. Έχεις φέρει σεβασμό για το κράτος του Ισραήλ! Το επόμενο ραντεβού στην Ιερουσαλήμ!». Ωστόσο, ένα άλλο tweet του πρωθυπουργού Νετανιάχου, στο οποίο έγραψε «Νέτα, ήρθε η εξιλέωση», δημιούργησε σύγχυση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμα ήταν γραμμένο στα εβραϊκά και χρησιμοποιούσε την ισραηλινή έκφραση «kapara», η οποία σημαίνει «εξιλέωση» και στην αργκό της χώρας χρησιμοποιείται ως ευχή ή ως έπαινος.

Ωστόσο, η αυτόματη μετάφραση του Bing της Microsoft στα αγγλικά το απέδωσε κάπως αλλιώς -για την ακρίβεια, ως «Νέτα είσαι μια αγελάδα», ενώ αντίστοιχη ήταν και η μετάφραση στα ισπανικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, το Bing έκανε αυτό το λάθος, επειδή η λέξη «kapara» περιλαμβάνει τα τρία εβραϊκά γράμματα που χρησιμοποιούνται και στο «αγελάδα» (cow), με αποτέλεσμα να καταλήξει σ’ αυτήν τη μετάφραση. Μερικές ώρες μετά, το Bing παρείχε μια πιο ακριβή μετάφραση, καθώς, όπως φαίνεται, η γκάφα είχε γίνει αντιληπτή.

Η Νέτα Μπαρζιλάι, νικήτρια του 63ου μουσικού διαγωνισμού της Eurovision με το τραγούδι «Toy», έφτασε το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Σε δηλώσεις της στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι «αυτή είναι μία μεγάλη στιγμή για μένα, για τους συνεργάτες μου και τη χώρα. Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν λόγο χαράς σε μια χώρα που δεν έχει και πολλούς λόγους για να γιορτάζει».

«Είμαστε όλοι κουρασμένοι, γιορτάσαμε όλη τη νύχτα και δεν έχουμε κοιμηθεί» είπε η Νέτα: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους καταπληκτικούς ανθρώπους που ήταν μαζί μου κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, δεν έχασαν ποτέ τις ελπίδες τους και μου υπόσχονταν όλον αυτόν τον καιρό ότι θα κερδίσουμε».

Σχετικά άρθρα