Νίμιτς για Σκοπιανό

Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

Μη ρεαλιστική χαρακτήρισε μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕΜάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Ο κ. Νίμιτς, ανακοίνωσε πως κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων επί τάπητος, οι οποίες είπε χαρακτηριστικά πως δεν είναι καινούργιες. Επίσης επέμεινε στην άποψη που διατύπωσε και χτες, Τρίτη, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι μια λύση δεν είναι ρεαλιστική χωρίς τη χρήση του «όρου Μακεδονία».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται και στις δύο χώρες, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο ίδιος τόνισε, πως «σε έναν με δύο μήνες θα μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει ορίζοντας για λύση».

Πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, τώρα θα μεταφέρουν τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς στις δύο κυβερνήσεις ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ως γνωστό, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις καθώς όπως έχει συμφωνηθεί, οι δύο τους θα ηγηθούν των ομάδων εργασίας για το ονοματολογικό.

«Μετά, θα αναμιχθούμε πιο άμεσα και εμείς θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», υποστήριξε ενδεικτικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει η εν λόγω άμεση εμπλοκή των υπουργών στις διαπραγματεύσεις:

«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος, γιατί συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα είναι ορατό. Στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν θα συμβεί, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο. Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό».

Σχετικά άρθρα