Ο Αμερικανικός στρατός απορρίπτει τις συνωμοσιολογίες

Για την προέλευση του ιού

Ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι ο κορονοϊός πιθανώς προέκυψε φυσικά, αντικρούοντας ότι κατασκευάστηκε σε ένα κινέζικο εργαστήριο.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, τόνισε ωστόσο ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει βεβαιότητα, για τον τρόπο που προέκυψε ο κορονοϊός που προκάλεσε την πανδημία ανά τον κόσμο.

«Υπάρχουν πολλές φήμες και εικασίες σε πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης, ιστολόγια κλπ. Δεν πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουμε δείξει έντονο ενδιαφέρον για αυτό και είχαμε πολλά μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών να τις εξετάσουν προσεκτικά», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάιλι, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορονοϊός μπορεί να αναπτύχθηκε σε ένα κινέζικο εργαστήριο.

Ενδείξεις πως ο κορονοϊός προέκυψε φυσικά

«Και θα ήθελα απλώς να πω, σε αυτό το σημείο, ότι είναι μη καταληκτικό, αν και το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων φαίνεται να υποδεικνύει ότι προέκυψε φυσικά. Αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα» σημείωσε επιπλέον ο Αμερικανός στρατηγός.

Άλλωστε έρευνα αμερικανικού εργαστηρίου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο κορονοϊός δεν μπορεί να δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, αλλά είναι πιθανότερο να πέρασε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο

Από τον Φεβρουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό για «μαζική επιδημία πληροφόρησης» σχετικά με τον νέο ιό, με έναν καταιγισμό πληροφοριών που δεν είναι απαραιτήτως αληθείς ή ακριβείς.

Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού Στρατηγού έρχονται ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατά καιρούς στρέψει τα βέλη του έναντι της Κίνας, χαρακτηρίζοντας κάποιες φορές τον κορονοϊό «κινέζικο» και σημειώνοντας πως το Πεκίνο δεν ενήργησε σωστά απέναντι στην πανδημία, παρότι δεν αναφέρθηκε ποτέ σε σενάρια συνωμοσίας αναφορικά με την προέλευση του ιού.

Σχετικά άρθρα