Ο άνθρωπος που απαγόρευσε τα Χριστούγεννα

Τα κάλαντα και ο Άγιος Βασίλης θεωρούνται έγκλημα

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα κάλαντα, ακόμα και ο Άγιος Βασίλης θεωρείται πλέον ως έγκλημα στο μικρό βασίλειο του Μπρουνέι, το οποίο αποφάσισε όχι μόνο να απαγορεύσει δια παντός τα Χριστούγεννα αλλά και να τιμωρεί με τουλάχιστον πέντε χρόνια φυλάκιση όποιον πάει κόντρα στην συγκεκριμένη απόφαση.

Το μικρό μουσουλμανικό κράτος, το οποίο διοικείται από τον Σουλτάνο Hassanal Bolkiah, αποφάσισε ότι δεν είναι σωστό για τους πιστούς του Αλάχ να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, και ότι αν το κάνουν θα τους επηρεάσει στην πίστη τους.

Από την άλλη, οι μη-μουσουλμάνοι επιτρέπεται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, μόνο μέσα στις κοινότητές τους και κάτω από αυστηρά πλαίσια. Παρά το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι στη χώρα είναι το 65% και υπάρχουν σημαντικές κοινότητες χριστιανών και βουδιστών, η κυριαρχία των πρώτων σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας και της κρατικής μηχανής τους καθιστά κυρίαρχους του παιχνιδιού.

Αυτό επίσης τους δίνει την δυνατότητα να κάνουν ισχυρή προπαγάνδα υπέρ της θρησκείας τους, κάτι στο οποίο εμπίπτει και η απαγόρευση του εορτασμού των Χριστουγέννων, η οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνει το στόλισμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων σε δημόσιο χώρο, το τραγούδι θρησκευτικών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών αλλά και η αποστολή… χριστουγεννιάτικων ευχετήριων καρτών.

Στο μικρό και πλούσιο από πετρέλαιο κράτος έχει αρχίσει από την Πρωτομαγιά του 2014 να εφαρμόζεται αυστηρά η Σαρία (ο Ισλαμικός Νόμος) μετά την απόφαση του 68χρονου Σουλτάνου Hassanal Bolkiah. Παρά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν εντός και εκτός της χώρας, ο νόμος έγινε δεκτός από τον μουσουλμανικό πληθυσμό, με τελευταίο επεισόδιο την φετινή απαγόρευση του εορτασμού των Χριστουγέννων.

 

Σχετικά άρθρα