15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μπομπ Ντίλαν κατηγορείται για λογοκλοπή

Μια συγγραφέας κατηγορεί τον θρύλο της ροκ Μπομπ Ντίλαν ότι αντέγραψε, στην ομιλία αποδοχής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, αποσπάσματα μιας ανάλυσης του μυθιστορήματος “Moby Dick”.

Η συγγραφέας ‘Αντρια Πίτσερ, που μελέτησε την ομιλία του ρόκερ για λογαριασμό της διαδικτυακής εφημερίδας Slate, δηλώνει ότι βρήκε τρανταχτές ομοιότητες μεταξύ των αναφορών του Ντίλαν στο μυθιστόρημα “Moby Dick” και της ανάλυσης –με περιλήψεις– της λογοτεχνικής ιστοσελίδας για φοιτητές SparkNotes.

Το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ που εκδόθηκε το 1851 περιλαμβάνεται στα έργα που επικαλέστηκε ο ρόκερ στην ομιλία του την οποία έστειλε την τελευταία στιγμή στη Σουηδική Ακαδημία ώστε να λάβει το οικονομικό του έπαθλο (923.000 δολάρια).
Στην ομιλία του, ο Μπομπ Ντίλαν σκιαγραφεί μια ποιητική του τραγουδιού επικαλούμενος τον ‘Ομηρο και το “Moby Dick”.

Επικαλείται τον Μέλβιλ χαρακτηρίζοντας τη φάλαινα Μπόμπι “ενσάρκωση του κακού”. Ωστόσο, η Πίτσερ τονίζει ότι η φράση αυτή δεν υπάρχει στο μυθιστόρημα αλλά σε μια από τις περιλήψεις της ιστοσελίδας SparkNotes.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η ομιλία του Ντίλαν περιέχει 20 αναφορές στο μυθιστόρημα “Moby Dick” που μοιάζουν υπερβολικά με αναλύσεις του SparkNotes.

Η Πίτσερ υπενθυμίζει ότι ο Ντίλαν είναι επί μακρόν θιασώτης της προσαρμογής μουσικών ή λογοτεχνικών αποσπασμάτων στα τραγούδια του. “Ο Ντίλαν παραμένει τόσο εξαρτημένος από πιστώσεις που η διαγραφή των πηγών του έχει εξελιχθεί σε πραγματική βιομηχανία”, υπογράμμισε.

Η έμπνευση του καλλιτέχνη από άλλα έργα είναι πιο συχνή στη μουσική σε σχέση με τη λογοτεχνία, όπου οι κατηγορίες της λογοκλοπής μπορεί να προκαλέσουν δυσφήμιση. Η Ακαδημία Νόμπελ προκάλεσε έκπληξη επιλέγοντας τον αμερικανό και τραγουδιστή και ποιητή για το φετινό βραβείο Λογοτεχνίας. Ο 75χρονος Ντίλαν είχε ένα εξάμηνο στη διάθεσή του για να στείλει την ομιλία του, από την τελετή απονομής του Νόμπελ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη στη μνήμη του ‘Αλφρεντ Νόμπελ, εφευρέτη της δυναμίτιδας και δημιουργού των βραβείων που φέρουν το όνομά του. Ο Ντίλαν που προτιμά να τραγουδά παρά να μιλά δεν πήγε στην τελετή απονομής επικαλούμενος άλλες υποχρεώσεις.

Στην ομιλία του, επικαλείται ανάμεσα στις προσωπικότητες που αποτέλεσαν έμπνευση γι αυτόν, τον Θερβάντες, τον Χέρμαν Μέλβιλ, τον Ουίλιαμ Σαίξπιρ και παραδέχεται ότι δανείζεται από πολλές πηγές τέχνης διαμέσου των αιώνων, από τον ‘Ομηρο έως τον Μπάντι Χόλι.
Η μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους είχε χαρακτηρίσει την ομιλία του τραγουδιστή “εξαιρετική” και “γλαφυρή”.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα