Στον πλανήτη πίνουν μπύρες και πίνουν μπύρες, πίνουν μπύρες (για να παραφράσουμε το γνωστό τραγούδι). Σε πολλά κράτη ιδίως της Ευρώπης, η μπύρα καταναλώνεται πιο εύκολα κι από το νερό ενώ το κόστος της είναι αρκετά χαμηλό.
Η παραγωγή της μπύρας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στον κόσμο και οι εταιρείες που κατέχουν το 50% της παγκόσμιας αγοράς είναι οι εξής τέσσερις: Anheuser-Busch InBev, SABMiller, Heineken International, Carlsberg Group.
Είναι νούμερο ένα στη λίστα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο και είναι το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό μετά το νερό και το τσάι.
Στην Ελλάδα, η εικόνα της αγοράς της μπύρας έχει αλλάξει θετικά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν αυξηθεί οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Το site vinepair συγκέντρωσε τα σχετικά στοιχεία του Euromonitor σχετικά με την κατανάλωση μπύρας σε κάθε ήπειρο και χώρα του πλανήτη και έφτιαξε έναν ενδεικτικό χάρτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Ευρώπη και συγκεκριμένα, σχετικά με τις πρώτες χώρες σε κατανάλωση μπύρας κατά κεφαλή, έχουμε τα παρακάτω στοιχεία:
1. Τσεχία: 143 λίτρα
2. Γερμανία: 110 λίτρα
3. Αυστρία: 108 λίτρα
4. Εσθονία: 104 λίτρα
5. Πολωνία: 100 λίτρα
6. Ιρλανδία: 93 λίτρα
7. Ρουμανία: 90 λίτρα
8. Λιθουανία: 89 λίτρα
9. Κροατία: 82 λίτρα
10. Βέλγιο: 81 λίτρα
Στην Κίνα εκείνη που έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις (75 εκατ. Βαρέλια το χρόνο) είναι η κινεζική Snow, που ανήκει στην SABMiller. Στις ΗΠΑ πρώτη με 37 εκατ. Βαρέλια πωλήσεις είναι η Bud (37 εκατ. Βαρέλια) που ανήκει στην AB InBev, και η Coors (25 εκατ. βαρέλια).
Παγκοσμίως πρώτη είναι η Budweiser (40 εκατ. Βαρέλια), η Corona (32 εκατ. Βαρέλια) της AB InBev και η Heineken (29 εκατ. Βαρέλια).