Ο χιονιάς δοκιμάζει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Όλοι φοβούνται τα χειρότερα

Άλλο ένα «κύμα» ψύχους ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα, βάζοντας σε επικίνδυνες δοκιμασίες τους πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν κάτω από πολικές θερμοκρασίες και βλέπουν τις σκηνές τους να μην αντέχουν στους ισχυρούς ανέμους και το χιόνι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Guardian» γίνεται λόγος για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην «ελλιπώς προετοιμασμένη Ελλάδα».

«Χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να υποφέρουν άσκοπα, σε συνθήκες που γίνονται όλο και πιο απελπιστικές», λέει στέλεχος της οργάνωσης Human Rights Watch, με τον αρθρογράφο να επισημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή και αυτό αποδεικνύεται.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι «οι προβλέψεις για χαμηλές θερμοκρασίες έχουν τρομοκρατήσει διεθνείς οργανισμούς, ομάδες βοήθειας και τους δημάρχους των νησιών».

Το άρθρο συνεχίζει: «Και με τη σφοδρή κακοκαιρία που έρχεται, αξιωματούχοι, εθελοντές αλλά και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται τα χειρότερα. Την Πέμπτη αναμένονται θερμοκρασίες υπό το μηδέν».

«Δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, αλλά μόνο αυτόν τον μήνα 900 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα», λέει στον Guardian ο Gianmaria Pinto, στέλεχος του νορβηγικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες.

Και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Χίο, σε ένα καμπ που οι άνθρωποι ζουν στην παραλία, σε μικρές σκηνές, εκτεθειμένοι στον αέρα και στη βροχή. Θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί ήδη σε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, όπου υπάρχουν οι σχετικές υποδομές».

Με μια τοποθέτηση «γροθιά» της ελληνικής κυβέρνησης το στέλεχος της Human Rights Watch λέει: «Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί την παραμονή χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε αυτές τις άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Τα δεινά που περνάνε δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της καθυστερημένης θωράκισης των δομών ενόψει χειμώνα, αλλά και μιας εσκεμμένης άρνησης να μεταφερθούν περισσότεροι άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα».

Σχετικά άρθρα