Ο δακρυσμένος Μωάμεθ του Charlie Hebdo

Με τίτλο «Ολα συγχωρέθηκαν» κυκλοφόρησε η σατυρική εφημερίδα

Με σκίτσο του Μωάμεθ να κρατά δακρυσμένος επιγραφή με το σύνθημα «Je suis Charlie» και τίτλο «Ολα συγχωρέθηκαν» κυκλοφόρησε η σατυρική εφημερίδα Charlie Hebdo, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων, εκ των οποίων οκτώ μελών της συντακτικής ομάδας.

Τρία εκατομμύρια αντίτυπα τυπώθηκαν σε μία έκδοση που σε κανονικές συνθήκες -κάθε εβδομάδα δηλαδή- πουλά 60.000 φύλλα. Η έκδοση αυτή θα είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων Αγγλικών, Αραβικών και Τουρκικών, άλλων εντύπων και άλλων online.

Ο αρχισυντάκτης Ζεράρ Μπιάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε χαρούμενοι που το κάναμε και χαρούμενοι που μπορέσαμε να το κάνουμε, που το πραγματοποιήσαμε. Ήταν σκληρό. Το εξώφυλλο… ήταν κάπως μπερδεμένο να το φτιάξουμε γιατί έπρεπε να εκφράσει κάτι νέο, έπρεπε να πει κάτι για το γεγονός που είχαμε να διαχειριστούμε»

Το εξώφυλλο είχε γίνει γίνει γνωστό από χθες στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και εμφανίζει τον προφήτη Μωάμεθ δακρυσμένο, να κρατά την επιγραφή «Je suis Charlie», ένα σύνθημα που έγινε παγκόσμιο μετά την επίθεση των αδελφών Κουασί στην εφημερίδα.

Εκτός Γαλλίας, η Ουάσινγκτον Ποστ, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ιταλική Corriere della Sera και ο βρετανικός Guardian ήταν ανάμεσα στις εφημερίδες που δημοσίευσαν το σκίτσο. Αντιθέτως λίγα ήταν τα μμε στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική που το δημοσίευσαν.

Η απόφαση του Charlie Hebdo να δημοσιεύσει άλλο ένα σκίτσο του Μωάμεθ έχει ήδη γεννήσει απειλές από ισλαμιστικλες ιστοσελίδες και κριτική από τον ισλαμικό κόσμο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι, Κρις Μόρις.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr