Ο δεκάλογος του «Nevermind» των Nirvana

Διαβάστε ορισμένα άγνωστα πράγματα για το ιστορικό άλμουμ

Ένα τέταρτο του αιώνα συμπληρώθηκε από την εμβληματική κυκλοφορία του “Nevermind” των Nirvana. Ενός άλμπουμ που έμελλε να αλλάξει την ροκ μουσική στα ’90s αλλά και γενικότερα την δυτική κουλτούρα.

Το περιοδικό Rolling Stone δημοσιεύει 10 ιδιαίτερα πράγματα που πρέπει να ξέρουν όλοι για μια από τις σημαντικότερες δισκογραφικές κυκλοφορίες όλων των εποχών:

1. Οι Nirvana άρχισαν να το ηχογραφούν με τον παραγωγό Butch Vig το 1990, για μια προγραμματισμένη δεύτερη έκδοση από την θρυλική εταιρία Sub Pop.

2. Ωστόσο οι Sonic Youth μεσολάβησαν ώστε η DGC να υπογράψει επειγόντως με τους Nirvana για το άλμπουμ.

3. Ο αρχικός τίτλος του “Nevermind” ήταν “Sheep”.

4. O Dave Grohl ήταν ο πέμπτος και τελευταίος ντράμερ των Nirvana αλλά στο “Nevermind” ακούγεται και ο Chad Channing ο ντράμερ τους στο παρθενικό τους άλμπουμ “Bleach” του 1989.

5. Ο παραγωγός Butch Vig έπεισε τον Kurt Cobain να γράψει σε διπλό τρακ τα φωνητικά του άλμπουμ με το επιχείρημα ότι “έτσι έκανε και ο John Lennon”.

6. To μπόνους τραγούδι “Endless, Nameless”… ξεχάστηκε στην αρχική κοπή του άλμπουμ και προστέθηκε σε επόμενες εκδόσεις.

7. Ο Kurt Cobain ήταν δυσαρεστημένος με την τελική μορφή του “Nevermind” χαρακτηρίζοντας την παραγωγή και το remix “υπερβολικά καθαρό και συμπαθητικό”.

8. Το περίφημο εξώφυλλο του άλμπουμ ήταν έμπνευση του Cobain που είχε εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τοκετούς στο νερό.

9. Ο Cobain πάντα ισχυριζόταν ότι στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ υπάρχει μια καλά κρυμμένη αλλά διακριτή φωτογραφία των… Kiss.

10.To 1992 το “Nevermind” εκθρόνισε από την 1η θέση των charts το “Dangerous” του Michael Jackson.

Σχετικά άρθρα