Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε… ανθρώπινο εγκέφαλο

Πού χρησιμεύει το «Telepathy»

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως η εταιρεία του, Neuralink, εμφύτευσε με επιτυχία το πρώτο ασύρματο τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο.

Στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με το BBC, είναι να συνδέσει ανθρώπινους εγκεφάλους με υπολογιστές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών καταστάσεων.

Η εταιρεία του πιο πλούσιου ανθρώπου στον πλανήτη έλαβε άδεια να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους από τον FDA τον Μάιο. Αυτό έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της εξαετούς μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ρομπότ τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτα νήματα, λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα, σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την «πρόθεση κίνησης», σύμφωνα με τη Neuralink.

Τι κάνει το τσιπάκι 

Με ανάρτηση στο X, ο Μασκ δήλωσε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται Telepathy (τηλεπάθεια) και θα επέτρεπε «τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, μόνο με τη σκέψη». «Οι αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους», συνέχισε.

«Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος», τόνισε.

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι του Μασκ 

Η τεχνολογία αυτή του Μασκ ενισχύει το προφίλ της Neuralink, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι αντίπαλοι, και κάποιοι από αυτούς έχουν ιστορικό που χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες. Η Blackrock Neurotech με έδρα τη Γιούτα για παράδειγμα εμφύτευσε την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή το 2004.

Το Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει επίσης να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση. Το εμφύτευμά του μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας που κάθεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και μπορεί να εμφυτευθεί μέσω μιας «κρανιακής μικροσχισμής», μια πολύ πιο απλή διαδικασία.

Σχετικά άρθρα