Ο Ερντογάν φιλοξένησε τους «παγκόσμιους τρομοκράτες» της Χαμάς

Έντονη ενόχληση στις ΗΠΑ για την ενέργεια του προέδρου της Τουρκίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται έντονα στην απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φιλοξένησε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κυκλοφόρησε και υπογράφει η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτάγκους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον είναι έντονα ενοχλημένη και εκνευρισμένη με αυτή την ενέργεια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενούνται από τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμιοι τρομοκράτες.

Το αμερικανικό πρόγραμμα αμοιβής του υπουργείου Δικαιοσύνης αναζητά πληροφορίες για ένα από τα άτομα αυτά (σ.σ.: που συνάντησαν τον Ερντογάν) για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές.

Η συνεχιζόμενη προσέγγιση του Προέδρου Ερντογάν με αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν καλωσόρισε την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία φέτος με την πρώτη συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση.

πηγή: hellasjournal.com

Σχετικά άρθρα