Ο Γαβράς θα κάνει ταινία βιβλίο του Βαρουφάκη!

Πως αποφάσισε ο γνωστός σκηνοθέτης να μεταφέρει το έργο στη «μεγάλη οθόνη»

Είστε έτοιμοι να ξαναζήσετε τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής διαπραγμάτευσης του 2015;
Όλα θα αναβιώσουν στη μεγάλη οθόνη, σε ταινία που θα κάνει ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου, Κώστας Γαβράς με βάση το βιβλίο του του Γιάνη Βαρουφάκη!

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών στην παρουσίαση της ελληνικής εκδοχής του βιβλίου του, ο σκηνοθέτης της εμβληματικής ταινίας «Ζ» για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ζήτησε τα δικαιώματα κάτι που ο ίδιος δέχθηκε με χαρά.

Έτσι σύντομα θα δούμε στα σινεμά να παρελαύνουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Κριστίν Λαγκάρντ, η Άνγκελα Μέρκελ και όλα τα πολιτικά πρόσωπα που σημάδεψαν το ελληνικό δράμα το 2015.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Ο Κώστας Γαβράς, ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου, με πολλές και πολυβραβευμένες ταινίες, έχει καταστήσει ήδη το νέο του εγχείρημα… πολυαναμενόμενο.

«Αποφάσισα να γυρίσω ταινία γι’ αυτήν την τραγωδία» σημειώνει στο μήνυμα του, ο Κώστας Γαβράς.

Αναλυτικά, ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης αναφέρει στην επιστολή που δημοσιεύει στο blog του ο Γιάνης Βαρουφάκης τα εξής:

«Όταν ξεκίνησε η κρίση, η τραγωδία που βιώνει ο λαός της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να κατανοήσω τους λόγους και τους ανθρώπους άρχισα να συλλέγω λογιών-λογιών πληροφορίες και υλικό – γραπτό, κινηματογραφικό και προφορικό. Όμως μου διέφευγαν τα γεγονότα κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των αντιπροσώπων της Ένωσης και των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού.

Στις 16 Ιουλίου, λίγο μετά την παραίτησή του, έστειλα γραπτό μήνυμα στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο δεν γνώριζα. Σε αυτό έγραφα: «Διαβάζοντάς την συνέντευξή σας στο New Statesman νομίζω ότι βρήκα εκείνο που έψαχνα για πολύ καιρό: το θέμα μιας ταινίας, ενός έργου, που αφορά μιαν Ευρώπη κυβερνώμενη από ομάδα κυνικών ανθρώπων αποκομμένων από ανθρώπινες, πολιτικές και πολιτιστικές αγωνίες, με εμμονές για συγκεκριμένα μόνο νούμερα».

Κάπως έτσι κανονίσαμε με την Μισέλ, την σύζυγό μου, να βρεθούμε με τον Γιάνη και την Δανάη στην Ελλάδα μερικές βδομάδες μετά. Στο μεταξύ διάβασα τα βιβλία του, Παγκόσμιος Μινώταυρος και Η Αρπαγή της Ευρώπης. Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και την πρωτοτυπία του περιεχομένου τους, καθώς και από την γραφή.

Όταν συναντηθήκαμε, είχαμε μακρές συζητήσεις και μου είπε ότι έγραφε βιβλίο για τις εμπειρίες του από την περίοδο που διατέλεσε υπουργός οικονομικών, ως ένας outsider της πολιτικής, για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup – το μη νομιμοποιημένο αλλά πανίσχυρο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Του ζήτησα να διαβάσω το χειρόγραφο. Δέχθηκε και μου το έστελνε κεφάλαιο-κεφάλαιο, καθώς το έγραφε.

Αμέσως πείστηκα για την σοβαρότητα του κειμένου του και για την ακρίβεια της περιγραφής των συμπεριφορών κάθ’ ενός από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας. Λυπόμουν και συχνά θύμωνα, εξοργιζόμουν με την βία και την αδιαφορία των μελών του Eurogroup, ιδίως της γερμανικής πλευράς απέναντι στο δράμα και στην μη βιώσιμη κατάσταση στην οποία ο λαός της Ελλάδας αναγκαζόταν να ζει.

Αποφάσισα να γυρίσω ταινία για αυτή την τραγωδία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μου έδωσε τα δικαιώματα του βιβλίου και την απόλυτη ελευθερία προσαρμογής του».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα