Ο καφές γίνεται… πικρός από την Πρωτοχρονιά

Ανατιμήσεις σε delivery και take away

Πιο πικρός θα είναι ο καφές που παίρνουμε στο χέρι από το νέο έτος λόγω του πράσινου τέλους που θα επιβάλλεται στις πλαστικές συσκευασίες. Από την 1η Ιανουαρίου οι επαγγελματίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις και να προσθέσουν 5 λεπτά επιπλέον στον καφέ αλλά και στα τρόφιμα που πωλούνται σε πακέτο. Τα χρήματα αυτά θα καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα τρόφιμα delivery που έρχονται σε πλαστικές συσκευασίες. Οι επιχειρηματίες αντιδρούν καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κόστος που πρέπει να μετακυλήσουν στους καταναλωτές εν μέσω ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικών πιέσεων.

Ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες καφέ η αύξηση των πέντε λεπτών είναι σημαντική καθώς έρχεται να προστεθεί σε αυτήν που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν λόγω της αύξηση στις πρώτες ύλες. Είναι χαρακτηριστικό πως η διεθνής τιμη του καφέ φέτος έχει φθάσει στο δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ στην ιστορία ξεπερνόντας τα 3,8 ευρώ ανά κιλό.

Η ενεργειακή κρίση δεν προκαλεί μόνο πληθωριστικές πιέσεις και πονοκεφάλους στις επιχειρήσεις αλλά απειλεί να βάλει αστερίσκους στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης. Ήδη το υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε να «προικίσει» κατά παρέκκλιση του υφιστάμενου προγραμματισμού με χιλιάδες έξτρα ώρες λειτουργίας τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες, για λόγους ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας.

Σχετικά άρθρα