Ο καιρός μέχρι τα Χριστούγεννα

Οι συνθήκες που θα επικρατήσουν τις γιορτινές ημέρες

Στον απόηχο των σοβαρών προβλημάτων στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την χώρα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καταγράφει αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Για σήμερα Σάββατο, αν και στα βόρεια της χώρας ο καιρός είναι βελτιωμένος, δεν ισχύει το ίδιο στα κεντρικά, νότια και ορεινά. Νεφώσεις παραμένουν στα κεντρικά και νότια, ενώ βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά σημειώνονται κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, και στην Κρήτη.

Για το υπόλοιπο της ημέρας τα φαινόμενα θα συνεχίσουν, ενώ θα εκδηλωθούν και τοπικοί όμβροι, όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σταδιακά στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Κρήτη

Οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο (έως και 9 μποφόρ τοπικά) θα εξασθενήσουν σταδιακά κατά 1 έως 2 μποφόρ, κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου οι βόρειοι-βορειδυτικοί άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν με εντάσεις που θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ, έως και το πέρας του εικοσιτετραώρου. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από -5 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από -3 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 10, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 3 έως 8, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 9, και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 8 έως 11.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Χιόνι ή χιονόνερο θα πέσει σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα κατά 2 περίπου μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς.
Παραμονή Χριστουγέννων

Την Παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, και σποραδικούς όμβρους στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές μόνο νεφώσεις. Η θερμοκρασία στα δυτικά θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως 7 μποφόρ, και μόνο στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 έως 9 μποφόρ.
Ο καιρός τα Χριστούγεννα

Ανήμερα των Χριστουγέννων ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες μονό τοπικές νεφώσεις, που στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι περισσότερες.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, οι οποίες όμως από το μεσημέρι αναμένεται να εξασθενήσουν σημαντικά και να περιοριστούν κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη την χώρα. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και μόνο στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Σχετικά άρθρα