Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί

Θα στείλει «μεγαλύτερα πακέτα δώρων στους Γιάνκηδες»

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή για την τελευταία πυραυλική δοκιμή της Νότιας Κορέας ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε ότι η χώρα του «κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός στη λογική του να στέλνει μεγαλύτερα “πακέτα δώρων” στους Γιάνκηδες.»

Ένα 24ωρο νωρίτερα η Πιονγιάνγκ είχε εκτοξεύσει έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς – δοκιμή, η οποία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, απέδειξε ότι η χώρα «είναι ικανή να καταφέρνει πλήγματα μεγάλης ακρίβειας σε εχθρικά αντικείμενα σε οποιαδήποτε περιοχή»-.

Το KCNA ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε την εκτόξευση και διέταξε την ανάπτυξη ακόμη ισχυρότερων στρατηγικών όπλων. Η μεγάλη επιτυχία των προσπαθειών της Βόρειας Κορέας στο πυραυλικό της πρόγραμμα «έχει προκαλέσει μεγάλους πονοκεφάλους στους Γιάνκηδες και αποθαρρύνει τις μαριονέτες τους, τους γκάνγκστερ του νοτιοκορεατικού στρατού», είπε ο δικτάτορας. Και υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα στέλνει «μεγαλύτερα πακέτα δώρων» στις ΗΠΑ ως αντίποινα για τις στρατιωτικές τους προκλήσεις.

Διεθνώς απομονωμένη η Βόρεια Κορέα, λόγω του πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος, επιδιώκει την ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Μετά την τελευταία εκτόξευση πυραύλου ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τo Πεκίνο να πιέσει την Βόρεια Κορέα, υποστήριξε ότι η Πιονγάνγκ «έδειξε μεγάλη ασέβεια στο γείτονά της, την Κίνα.»

Η Κίνα έχει καλέσει σε αυτοσυγκράτηση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση στη χερσόνησο είναι «περίπλοκη και ευαίσθητη».

Ανάλογη στάση τηρεί και η Μόσχα λέγοντας ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να δείξουν αυτοσυγκράτηση και όσον αφορά στη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.»

Νότια Κορέα: άσκηση με τη συμμετοχή αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό έντασης η Νότια Κορέα πραγματοποίησε άσκηση με την συμμετοχή ενός υπερηχητικού στρατηγικού βομβαρδιστικού B-1B Lancer.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας, να κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για την ρίψη πυρηνικών βομβών στην Κορεατική Χερσόνησο.

Το υπερηχητικό βομβαρδιστικό μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερο φορτίο βομβών από τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52, που έχουν υποστεί μετατροπές ώστε να ρίχνουν μόνον συμβατικές βόμβες και όχι πυρηνικές, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Σχετικά άρθρα