Ο κοροναϊός «χτύπησε» τους γουναράδες σε Καστοριά και Σιάτιστα

Πλήγμα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις

Πρώτα θύματα των επιπτώσεων της επιδημίας είναι οι γουναράδες της Καστοριάς και της Σιάτιστας. Η μία μετά την άλλη ακυρώνονται οι διεθνείς δημοπρασίες γουνοδερμάτων και οι εκθέσεις γούνας, λόγω αδυναμίας συμμετοχής των Κινέζων, που εκπροσωπούν το 90% της παγκόσμιας αγοράς.

Οι γουναράδες της Καστοριάς και της Σιάτιστας είναι τα πρώτα θύματα των επιπτώσεων του κοροναϊού στο ελληνικό επιχειρείν. Η έξαρση της επιδημίας «παγώνει» τις μεγάλες διεθνείς δημοπρασίες και εκθέσεις γούνας, καθώς η Κίνα εκπροσωπεί ως και το 90% της παγκόσμιας αγοράς. Η μεγαλύτερη δημοπρασία γουνοδερμάτων διεθνώς, που επρόκειτο να γίνει στην Κοπεγχάγη την περασμένη εβδομάδα, ακυρώθηκε, λόγω αδυναμίας συμμετοχής των Κινέζων εμπόρων, όπως και η διεθνής έκθεση γούνας του Χονγκ Κονγκ, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, που είχε προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα.

Χίλιες ελληνικές επιχειρήσεις γουνοποιών και πάνω 100 επιχειρήσεις εκτροφής στη Δυτική Μακεδονία, που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της τοπικής οικονομίας και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, μένουν ξεκρέμαστες. Αδυνατούν σήμερα να δειγματίσουν τα προϊόντα τους, ενώ δεν έχουν και πρόσβαση προς το παρόν σε πρώτες ύλες για την επόμενη παραγωγή.

Με εμφανή ήδη τα πρώτα «συμπτώματα» της νόσου, οι γουναράδες που έχουν δεχτεί απανωτά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια (οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ρωσία, αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων κ.ά) αναμένουν και αγωνιούν.

«Φοβάμαι πως έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για την Καστοριά», λέει στην «Ημερησία» ο γουνοποιός Αντώνης Ντίσιος, ο οποίος πληροφορήθηκε πρόσφατα για την ακύρωση της μεγάλης έκθεσης της Kopenhagen Fur στη Δανία, όπου θα πήγαινε για την προμήθεια 1.500 – 2.000 δερμάτων μινκ, από τα περίπου 10.000 που επεξεργάζεται η επιχείρησή του ετησίως.

Σχετικά άρθρα