Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει σχεδόν 350.000 ανθρώπους

Τι αναφέρει οι ερευνητές της πανδημίας

Η πανδημία Covid-19 έχει σκοτώσει σχεδόν 350.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε, τον Δεκέμβριο, στην περιοχή Ουχάν της Κίνας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εργασίες των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν έδειξαν ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του κορονοϊού είναι 80% παρόμοια με εκείνη του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε μια προηγούμενη επιδημία το 2002-2003 και κατά 96% με εκείνη του κορονοϊού της νυχτερίδας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 – που προκάλεσε την πανδημία – πιθανόν γεννήθηκε στη νυχτερίδα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέρασε από άλλο είδος, που δεν είναι ακόμη γνωστό, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Αυτό το κομμάτι του παζλ είναι που η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ ελπίζουν να ανακαλύψουν, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη, να στοχεύσουν καλύτερα στις επικίνδυνες πρακτικές και να αποφύγουν μια νέα πανδημία. Η συζήτηση για την προέλευση του ιού έχει, επίσης, διπλωματικές επιπτώσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν ένα κινεζικό εργαστήριο στη Γουχάν ότι από αυτό προήλθε ο κορονοϊός, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.

Η Κίνα δήλωσε την Κυριακή «έτοιμη» για διεθνή συνεργασία, προκειμένου να βρεθεί η πηγή του νέου κορονοϊού, μια συνεργασία στην οποία δεν πρέπει να υπάρξει καμιά «πολιτική παρέμβαση». Στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συζήτηση για την «προέλευση του ιού δεν είναι καινούρια και ότι το Πεκίνο και ο ΠΟΥ «είχαν συμφωνήσει» στην αρχή της επιδημίας για την ανάγκη διερεύνησης της προέλευσής της. «Αυτό δεν είναι νέο, η συζήτηση είχε ήδη αρχίσει και υπήρχε ήδη συμφωνία», δήλωσε ο Τέντρος.

Σχετικά άρθρα