«Ο κορονοϊός θα μας ακολουθεί μέχρι να βρεθεί εμβόλιο»

Τι αναφέρει ο γιατρός του ΠΟΥ, Ντέιβιντ Ναμπαρό

Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν ότι ο κορονοϊός θα παραμείνει μέχρι να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο και ότι είναι πιθανό να «καταδιώκει την ανθρώπινη φυλή για αρκετό καιρό», δήλωσε ο γιατρός Ντέιβιντ Ναμπαρό, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την Κυριακή.

«Θα υπάρξουν μικρά κρούσματα που θα προκύψουν σποραδικά και θα σπάσουν τις άμυνές μας», δήλωσε στο NBC, ο Δρ Ντέιβιντ Ναμπαρό, ο οποίος στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την διαχείριση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Ο επιστήμονας του ΠΟΥ δήλωσε ότι πιθανότατα ο ιός δεν θα είναι όπως η γρίπη, η οποία έρχεται σε «κύματα».

Οι κοινότητες που εφαρμόζουν «ένα είδος αμυντικής ασπίδας» – η οποία θα συνεπαγόταν την ανίχνευση και την απομόνωση των κρουσμάτων τη στιγμή που εμφανίζονται για να περιοριστεί η διασπορά του ιού – θα είναι το κλειδί, δήλωσε ο Ναμπαρό.

«Θα είναι απαραίτητο για κάθε χώρα να έχει αυτή την δυνατότητα», είπε. «Συνεπώς, ενθαρρύνουμε πραγματικά τις χώρες να θέσουν σε εφαρμογή τώρα την ιχνηλάτηση και απομόνωση και αυτό θα διευκολύνει την χαλάρωση των lockdown και την πρόληψη περαιτέρω μαζικών εκδηλώσεων του ιού».

Σε εξέλιξη η ανάπτυξη 70 εμβολίων
Εβδομήντα εμβόλια κατά του κορoνοϊού αναπτύσσονται σε όλον τον κόσμο, ενώ τρία από αυτά δοκιμάζονται σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν κούρσα για την εύρεση θεραπείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, αυτό που έχει προχωρήσει περισσότερο στην κλινική διαδικασία είναι ένα πειραματικό εμβόλιο από την εταιρεία CanSino Biologics (Χονγκ Κονγκ) και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου, καθώς βρίσκεται ήδη στη Φάση 2.

Ακόμη δύο δοκιμάζονται σε ανθρώπους -πρόκειται για το εμβόλιο που αναπτύσσουν ξεχωριστά οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Inovio, σύμφωνα με έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Σχετικά άρθρα