Ο λόγος που πήρε φωτιά η Παναγία των Παρισίων

Τι ανέφερε έγκυρη πηγή στα γαλλικά ΜΜΕ

Από βραχυκύκλωμα στον χώρο που γίνονταν εργασίες για την ανακατασκευή της οροφής του Ναού, ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, η οποία καθήλωσε όλον τον πλανήτη.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις των ερευνητών που έχουν αναλάβει τη συλλογή στοιχείων, ένα βραχυκύκλωμα προκάλεσε σπίθα και λόγω των εύφλεκτων υλικών, η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα, ιδιαίτερα δε στην ξύλινη οροφή.

Στην έρευνα που συνεχίζεται, συμμετέχει ένας πυρήνας 40 πρακτόρων και εκατοντάδων περιφερειακών, προκειμένου να αποκλειστούν όλα τα σενάρια.

Το επίσημο πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε την οροφή και το κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων δεν έχει βγει, καθώς συλλέγονται ακόμη στοιχεία, ενώ θα πρέπει να αποκλειστούν όλα τα υπόλοιπα σενάρια, πριν επιβεβαιωθεί το επικρατέστερο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το βραχυκύκλωμα στον χώρο των εργασιών θα είναι το αίτιο που θα ανακοινωθεί, καθώς εκεί έχουν καταλήξει οι εμπειρογνώμονες.

Ένας λόγος που το πόρισμα για τα αίτια της φωτιάς πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατό, είναι και η έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι υπεύθυνοι αναμένουν το επίσημο πόρισμα, προκειμένου να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως».

«Φως» από την κάμερα του κωδωνοστασίου

Σημαντικές πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε μέρος της Παναγίας των Παρισίων ενδέχεται να περιέχουν εικόνες από την κάμερα που είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο.

Η εταιρεία Europe Echafaudage ήταν μία από τις πέντε εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του ύψους 90 μέτρων βέλους της Νοτρ-Νταμ το οποίο κατέρρευσε κατά την πυρκαγιά.

Το οπτικό υλικό, που βρίσκεται στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους, δήλωσε στο Ρόιτερ ο Μαρκ Εσκεναζί, εκπρόσωπος της Europe Echafaudage.

«Φωτογραφίες τραβιούνταν κάθε δέκα λεπτά αρχίζοντας από τις 2 μ.μ. της Δευτέρας», δήλωσε ο Εσκεναζί. «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε.

Η καταστροφική πυρκαγιά σ’ ένα από τα δημοφιλέστερα μνημεία της Γαλλίας προκάλεσε μεγάλη λύπη στη χώρα.

Στο ένα δισ. ευρώ οι προσφορές

Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ αγγίζουν οι δωρεές δισεκατομμυριούχων και τοπικών αρχών για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Οι Γάλλοι βάζουν γερά το χέρι στην τσέπη για να ξαναγίνει όπως πριν ο γοτθικός ναός, σύμβολο της Γαλλίας και της Χριστιανοσύνης, την ώρα που πολλοί έσπευσαν να τους κατηγορήσουν ότι οι δωρεές τους έγιναν με στόχο τις φοροελαφρύνσεις.

Ο Γάλλος «Μίδας», Φρανσουά Ανρί Πινό πάντως δεν θα επιδιώξει φορολογικές ελαφρύνσεις για τη δωρεά των 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του για να κλείσει το στόμα των επικριτών του.

Στην Γαλλία, οι φιλανθρωπικές δωρεές δικαιούνται έκπτωση φόρου άνω του 60%.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδέσμου εργοδοτών της Γαλλίας MEDEF, Ζοφρό ρου ντε Μεσιέμ έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «γελοίες» αυτές τις κατηγορίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπήρχαν οι δωρεές, θα έπρεπε το κράτος να στηρίξει οικονομικά 100% τις εργασίες αναστήλωσης».

Προκαλεί σοκ το εσωτερικό του ναού μετά τη φωτιά

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η φωτιά της Δευτέρας στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Παρισίων αποκαλύπτουν δύο βίντεο, που κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Το πρώτο από αυτά έχει τραβηχτεί στο εσωτερικό του ναού και δείχνει τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν οι φλόγες.

Το πάτωμα του κυρίως θαλάμου του ναού είναι γεμάτο με καρβουνιασμένα δοκάρια, σπασμένα γυαλιά και συντρίμια από την οροφή, που έχει καταρρεύσει.

Παρόλο που σχεδόν κάθε τι στο ναό είναι καλυμμένο με σοβάδες, σκόνη και νερό, τα νέα από τους ειδικούς είναι ενθαρρυντικά, αφού φαίνεται ότι σώθηκε όχι μόνο το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες, αλλά και πολλά σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, ανάμεσά τους το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.

Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.

Σχετικά άρθρα