14 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είναι ανοιχτός να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο αποκλείει σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει πως το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πέντε πηγές κοντά στο Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματικοί ανέφεραν πως το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει στο να σταματήσει η σύγκρουση των δύο χωρών κατά μήκος των γραμμών του μετώπου.

Σε τι μπορεί να συμφωνήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν 

Επίσης, εκτιμούν πως μπορεί να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σχετικά με τον διαχωρισμό των εδαφών σε τέσσερις ανατολικές περιοχές: σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι τέσσερις περιοχές αποτελούν εξ ολοκλήρου μέρος της Ρωσίας, οι δυνάμεις της ελέγχουν το 70-80% του εδάφους, ενώ περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να κατέχονται από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στο να αποσυρθεί από τα μικρά κομμάτια εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ, στα βόρεια και νότια της Ουκρανίας, ανέφεραν σχετικά δύο από τους αξιωματούχους.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε αυτό το μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αντανακλά τις «πραγματικότητες στο έδαφος», ωστόσο φοβάται πως μια εκεχειρία θα επιτρέψει στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.

«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ύπαρξη οποιωνδήποτε σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου. «Γιατί; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Πώς επηρεάζει το κλίμα Ρωσίας – ΗΠΑ η απόφαση Μπάιντεν για τους πυραύλους ATACMS

Δύο από τις πηγές δήλωσαν επίσης πως η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στα ρωσικά εδάφη θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε διευθέτηση – και να σκληρύνει τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Την Τρίτη, το Κίεβο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τους πυραύλους για να πλήξει ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία κατήγγειλε την κίνηση αυτή ως σημαντική κλιμάκωση. Εάν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, είπαν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά. «Ο Πούτιν έχει ήδη πει ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν θα λειτουργήσει με κανέναν τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters λίγες ώρες πριν οι Ρώσοι αναφέρουν τα πλήγματα ATACMS.

«Και η έγκριση των πυραύλων είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε.

«Ο Τραμπ είναι ο μόνος που μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη»

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσέουνγκ, δήλωσε στο Reuters πως «είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να φέρει και τις δύο πλευρές κοντά προκειμένου να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό των δολοφονιών».

Ο Τραμπ έχει πει πως θα μιλήσει απευθείας στον Πούτιν στις προσπάθειές του να σφυρηλατήσει μια ειρηνευτική συμφωνία, αν και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές, οι οποίες και οι δύο δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

Οι όροι Ρωσίας – Ουκρανίας 

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ησυχάσει μέχρις ότου εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από το έδαφός της, αν και Αμερικανοί στρατηγοί έχουν δηλώσει δημοσίως ότι αυτός είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος.

Στις 14 Ιουνίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το σύνολο του εδάφους τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικούνται και ελέγχονται ως επί το πλείστον από τη Ρωσία.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα