Ο Πούτιν ετοιμάζεται να αποδεκατίσει το Κίεβο;

Tι εκτιμά αναλυτής του BBC

Καθώς βρισκόμαστε στην 17η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Κίεβο. Με το ρωσικό στρατό να βρίσκεται μια ανάσα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η μάχη για την κατάληψη του Κιέβου είναι όλο και πιο κοντά.

Είναι όμως έτοιμος ο Βλαντιμίρ Πούτιν να «αποδεκατίσει» το Κίεβο; Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC Φρανκ Γκάρντερ, «ο Πούτιν είναι σαφώς ανυπόμονος. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία περνάει σε μια νέα φάση αυτής της σύγκρουσης».

«Οι Ρώσοι, λεχουν συγκεντρώσει το πυροβολικό τους, τους εκτοξευτές πυραύλων τους, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους, τους πυραύλους τους, κοντά στις πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου», συνεχίζει ο αναλυτής και προσθέτει:

 

«Ίσως η καλύτερη ένδειξη για το πώς η Ρωσία πρόκειται να δώσει τις τελικές μάχες για την πόλη είναι αν κοιτάξετε πώς πολέμησε στο Γκρόζνι, στην Τσετσενία, και στο Χαλέπι, στη Συρία – μάχες από δρόμο σε δρόμο, αλλά αποδεκατίζοντας απόλυτα τις πόλεις κατά τη διαδικασία. Θα το κάνει αυτό ο Πούτιν στο Κίεβο; Είναι δύσκολο να πούμε».

«Το Κίεβο είναι ιστορικό – ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ρως, πολύ πριν καν υπάρξει η Μόσχα. Και αν καταστρέψει το Κίεβο και τα νέα γι’ αυτό φτάσουν στη Ρωσία, αυτό δεν θα είναι δημοφιλές», συνεχίζει και καταλήγει:

«Αλλά νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να υποτάξει την Ουκρανία στη θέλησή του. Θα προτιμούσε να έχει δίπλα του τα σιγοκαμένα ερείπια της Ουκρανίας, παρά να την εντάξει στη Δύση και την Ευρώπη, με την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Σχετικά άρθρα