Ο ρωσικός κλοιός σφίγγει το Κίεβο

Σε δραματική κατάσταση οι άμαχοι στη Μαριούπολη

Συνολικά 17 ημέρες έχουν περάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο πόλεμος μαίνεται χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα σημάδια που να δημιουργούν αισιοδοξία για κατάρρευση του πυρός. Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα, ενώ τα μάτια ολόκληρου του πλανήτη έχουν στραφεί στην πρωτεύουσα Κίεβο, η οποία φαίνεται να ετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να την περικυκλώσουν αλλά και στη Μαριούπολη.

Στην παραθαλάσσια πόλη στον νότο της Ουκρανίας, η οποία πολιορκείται για 12 ημέρες λαμβάνει χώρα μια τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση. Περίπου 400.000 άμαχοι πολίτες έχουν εγκλωβιστεί χωρίς ρεύμα και επικοινωνίες, ενώ τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό εξαντλούνται. Οποιαδήποτε προσπάθεια μαζικής διαφυγής των αμάχων έχει καταρρεύσει, καθώς η κατάπαυση του πυρός γύρω από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους δεν έχει τηρηθεί. Οι Ουκρανοί κατηγορούν τη Ρωσία για επιθέσεις σε αμάχους, ενώ η Μόσχα έχει προτείνει να δημιουργηθούν διάδρομοι ασφαλείας προ το ρωσικό έδαφος, κάτι που αποκλείεται από Κίεβο και Δύση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε το Σάββατο με Μακρόν και Σολτς και κατηγόρησε την Ουκρανία για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ μετά τη συνομιλία το Ελιζέ ξεκαθάρισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν επέδειξε προθυμία για τερματισμό του πολέμου». Σε διάγγελμά του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπενετ να μεσολαβήσει για να συναντηθέι με τον Πούτιν στο Ισραήλ και ανέφερε ότι αν οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν το Κίεβο έχουν τη δύναμη να το κάνουν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ουκρανικός λαός να παραιτηθεί.

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι έδωσαν εντολές για πυροβολισμούς αμάχων και παιδιών
Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας καταγγέλλει ότι έχουν υποκλαπεί τηλεφωνικές κλήσεις Ρώσων, οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Χάρκοβο έλαβαν εντολή να πυροβολούν εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα Kyiv Independent.

Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταγράψει, από την Τρίτη, τουλάχιστον 170 νεκρούς στην περιοχή του Χάρκοβο – μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Εφτά νεκροί από χτύπημα σε φάλαγγα με αμάχους

Εφτά άμαχοι έπεσαν νεκροί από πυρά ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας αναφέρει ότι οι σκοτώθηκαν αφότου τούς επιτέθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα την ώρα που προσπαθούσαν να εκκενώσουν το χωριό Περεμόχα, στα περίχωρα του Κιέβου. Σύμφωνα με το Kiev Independent το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, και, μεταξύ των εφτά θυμάτων είναι και ένα παιδί.

Στην ανακοίνωση των αρχών αναφέρεται: «Μετά την επίθεση, οι ρώσοι κατακτητές ανάγκασαν, τους επιζήσαντες άμαχους της φάλαγγας, να επιστρέψουν στο χωριό, και δεν επιτρέπουν την εκκένωση». Από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανίας, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία αρνείται ότι επιτίθεται σε αμάχους.

Κίεβο: Σκληρές μάχες για να κρατηθούν οι Ρώσοι έξω από την πόλη
Στο Κίεβο οι πολεμικές προετοιμασίες έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους καθώς όλοι περιμένουν την «μητέρα των μαχών». Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του OPEN στην ουκρανική πρωτεύουσα, Χρήστος Νικολαΐδης, υπάρχουν διάσπαρτες πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν να περικυκλώσουν το Κίεβο από δύο κατευθύνσεις και συγκεκριμένα από το Ιρπίν και από το Τσερνίκοφ. Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο στην προέλασή τους προς την πρωτεύουσα.

Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους σημειώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα παρουσιάζουν στασιμότητά και επιχειρούν να ανασυγκροτηθούνμε νέες δυνάμεις από την Κριμαία πριν προχωρήσουν στη μεγάλη επίθεση. Υπάρχουν εκτιμήσεις όμως που αναφέρουν ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να ανακόψουν τους ανεφοδιασμούς στην πρωτεύουσα αλλά και τους διαδρόμους από τους οποίους θα μπορούσαν να διαφύγουν άμαχοι προκειμένου να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεσηστην ουκρανική κυβέρνηση και να δεχθεί όρους παράδοσης.

Αυτή η τακτική έχει ήδη ακολουθηθεί στην Μαριούπολη. Όσοι έχουν μείνει στην ουκρανική πρωτεύουσα διαμηνύουν όμως ότι θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος.

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν με όλα τους τα μέσα να προβάλουν σθεναρή αντίσταση στα στρατεύματα των Ρώσων, ενώ λίγο νωρίτερα κατέρριψαν ρωσικό drone πάνω από το Κίεβο, το οποίο έπεσε πάνω σε κτίριο. Οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες έχουν βομβαρδίσει χωριά έξω από το Κίεβο, ενώ οι υπηρεσίες προσπαθούν με οχυρώματα να κλείσουν τα περάσματα προς την πρωτεύουσα.

Οδομαχίες στην Μαριούπολη – Παγκόσμια αγωνία για την ανθρωπιστική κρίση
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μπήκε στον ανατολικό τομέα της Μαριούπολης με τις μάχες να λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της πόλεις. Σημειώνεται ότι στην πόλη παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, χωρίς ρεύμα, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα. Η Δύση κάνει λόγο για μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και οι Ουκρανοί ζητούν συνεχώς να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού από την Οδησσό, οι πληροφορίες από την Μαριούπολη φτάνουν ακόμα και στα υπόλοιπα σημεία της Ουκρανίας με το στγονόμετρο. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί δεν έχουν επικοινωνία με κανέναν. Υπάρχουν αναφορές για νεκρούς που δεν έχουν καν ταφεί από τους οικείους τους, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί ήδη περίπου 1.500 νεκροί στην πόλη.

Οι λιγοστές εικόνες που φτάνουν από τη Μαριούπολη δείχνουν βομβαρδισμούς κτιρίων αλλά και άρματαμάχης να χτυπούν στους δρόμους. Ανάμεσα στα θύματα του πολέμου καταγράφονται και μικρά παιδιά. Εικόνες από τον δορυφόρο MAXAR αποκαλύπτουν την καταστροφή.

ΜαριούποληΜαριούπολη

ΜαριούποληΜαριούπολη

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μιλούν για φάση καταστροφής. «Μας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό εδώ και πάνω από μια εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης στο CNN.

«Χρησιμοποιούν το χιόνι και το νερό της βροχής, παραβιάζουν τα συστήματα θέρμανσης για να έχουν πρόσβαση στο νερό στα συστήματα θέρμανσης, αλλά για πολλούς το νερό έχει ήδη τελειώσει, το ίδιο και τα τρόφιμα. Οι μόνοι άνθρωποι που έχουν απομείνει με τρόφιμα είναι εκείνοι που έχουν αποθέματα τα οποία και μοιράζονται», δήλωσε. Το προσωπικό στη Μαριούπολη είπε στον εκπρόσωπο ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από την έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα.

Επίσης, η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Ο Κουλέμπα δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά δεν θα παραδοθεί

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ακομμάτιστη, μη κερδοσκοπική οργάνωση Renew Democracy Initiative, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι θα σώζονταν ζωές αμάχων εάν η Ουκρανία είχε μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα επιθετικά αεροσκάφη για να καταστρέψει μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Πρόεδρος της Renew Democracy Initiative είναι ο Ρώσος τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.

Ζελένσκι: Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιωτικοί και 12.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί
«Περίπου 1.300» Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Κίεβο. «Έχουμε περίπου 1300 στρατιωτικούς που χάθηκαν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον απολογισμό. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταμέτρηση που δημοσιεύουν οι ουκρανικές αρχές από την έναρξη της εισβολής. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει χάσει «περίπου 12.000 άνδρες».

Πρόκειται για μια «αναλογία 1 στους 10, όμως αυτό δεν με κάνει χαρούμενο», επισήμανε. Στις 2 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε χάσει σχεδόν 500 στρατιώτες. Όμως, έκτοτε, δεν έχει δημοσιεύσει νεότερο απολογισμό, την ώρα που οι μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Στις 8 Μαρτίου, έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων, το Πεντάγωγο είχε κάνει λόγο για μια εκτίμηση μεταξύ 2000 και 4000 νεκρών Ρώσων.

Σε κάθε περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται από άλλη πηγή αυτοί οι αριθμοί, ενώ η Μόσχα δεν έχει προβεί σε αντίστοιχη ανακοίνωση.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την κατάρρευση των ανθρωπιστικών διαδρόμων
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του κατηγόρησε την Ουκρανία για την κατάρρευση της προσπάθειας δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους. Οι εν λόγω διάδρομοι προορίζονται για να παρέχουν ασφαλή διέλευση στους Ουκρανούς άμαχους πολίτες για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αλλά σε διάφορες περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αποτύχει με την μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για μη τήρηση της κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να ξεφύγουν χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες από τις πολιορκημένες πόλεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Μαριούπολή, όπoυ οι εγκλωβισμένοι υπολογίζονται σε περίπου 400.000. Η Ρωσία από την πλευρά της έχει προτείνει να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι όχι όμως προς τα δυτικά τη Ουκρανίας αλλά προς την Ρωσία, με το Κίεβο να το αρνείται κατηγορηματικά, ενώ και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «παράλογη» αυτήν την προοπτική.

Το βράδυ του Σαββάτου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας της χώρας λέγοντας ότι η Ουκρανία «για άλλη μια φορά αρνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία».

Επίσης, το υπουργείο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία «επιδεινώνεται ραγδαία και σε ορισμένες πόλεις έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις».

Πυρά σε ρωσικό πολιτικό πλοίο καταγγέλλει η Μόσχα
Ο ουκρανικός στρατός πυροβόλησε κατά του ρωσικού πολιτικού – εμπορικού πλοίου «Sormovsky 3064» στην Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση των ρωσικών αρχών στο κανάλι Telegram την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Οι πυροβολισμοί εκτοξεύτηκαν «από όπλα που δεν έχουν διευκρινιστεί». Πρόκειται για φορτηγό πλοίο που βρισκόταν 12 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Shabelskoye σχεδόν απέναντι από την Μαριούπολη και κατευθυνόταν προς το Ταγκανρόγκ ανατολικά της Μαριούπολης. Το πλοίο φαίνεται ότι ξεκίνησε από την Εύβοια, σύμφωνα με το Μarine Τraffic.

Ένα από τα βλήματα χτύπησε την καμπίνα του πρώτου αξιωματικού, με αποτέλεσμα το Sormovsky 3064 να πάρει φωτιά. Χάρη στις ενέργειες του πληρώματος, η πυρκαγιά περιορίστηκε και το σκάφος εγκατέλειψε την περιοχή.

Ρωσία: Θα αντιμετωπίσουμε την μεταφορά όπλων από το ΝΑΤΟ
Η Ρωσία δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ ως «νόμιμους στόχους» στρατιωτικής δράσης, εν μέσω μιας επικίνδυνης νέας κλιμάκωσης των εντάσεων.

Η προειδοποίηση από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπάκοφ, ήρθε καθώς οι χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, στέλνουν επειγόντως χιλιάδες αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους στο Κίεβο ως απάντηση στην επιθετικότητα της Μόσχας.

Σχετικά άρθρα