Ο Σαββίδης αποκαθιστά το εμβληματικό «Κόκκινο Σπίτι»!

Το ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων

Την αποκατάσταση του εμβληματικού «Κόκκινου σπιτιού» στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Το Μέγαρο Λόγγου, όπως ονομάζεται, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα εκλεκτικισμού του μεσοπολέμου, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1920, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Λ.Τζενάρι. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την κατασκευή του ισογείου και δύο ορόφων, ωστόσο έπειτα από απόφαση του ιδιοκτήτη Γρηγόρη Λόγγου, προστέθηκε και τρίτος όροφος, που έδωσε τη σημερινή μορφή στο κτίριο.

Το «Κόκκινο σπίτι» αγόρασε πρόσφατα ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη, προκειμένου να στεγάσει τα γραφεία του. Ο όμιλος κατέθεσε στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου και του ζωγραφικού διάκοσμου του. Η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου προβλέπει τη διατήρηση των δομικών και μορφολογικών στοιχείων του κτιρίου και κάνει ελάχιστες τροποποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμισή του.

Ως προς τη μελέτη συντήρησης του διάκοσμου, προτείνονται επεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων (αποκολλήσεις, απώλειες ζωγραφικών τμημάτων και αποσαρθρώσεις), όπως στερέωση, αισθητική αποκατάσταση και καθαρισμός.

Σχετικά άρθρα