Ο «Σουηδός» είναι ο παλαιότερος περιπτεράς στη Θεσσαλονίκη

33 χρόνια δεν το έχει κλείσει ούτε για μια μέρα!

Μέσα σε ένα περίπτερο για 33χρόνια, ο παλαιότερος εν ενεργεία ιδιοκτήτης περιπτέρου στη Θεσσαλονίκη δηλώνει περισσότερο «περιπτεράς», παρά Θεσσαλονικιός.

Για 33 χρόνια ο Θέμης Παπαδόπουλος δεν έχει αλλάξει ποτέ μέρος, το περίπτερό του βρισκόταν και βρίσκεται στην στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 57.

Μέσα από το περίπτερο έχει γνωρίσει την Θεσσαλονίκη, ενώ πια έχει συνηθίσει τον ήχο από τα αυτοκίνητα που εδώ και χρόνια περνάνε πίσω από την πλάτη του. Το περίπτερο της Βασιλίσσης Όλγας είναι κυρίως γνωστό με το παρατσούκλι «το περίπτερο του Σουηδού».

«Τίποτα μονιμότερο από το προσωρινό»

Οι γονείς του κυρίου Παπαδόπουλου έφυγαν από το Κιλκίς την δεκαετία του 60’ στην Σουηδία ως οικονομικοί μετανάστες.  Εκεί, ο ίδιος, σπούδασε ηλεκτρολόγος, αλλά μόλις στα 23 ήρθε γύρισε στην Ελλάδα και αμέσως μπήκε στο περίπτερο, όπου είναι μέχρι σήμερα.

«Το περίπτερο το ξεκίνησε ο πατέρας μου το 1982 και γύρισα μαζί του από Σουηδία να τον βοηθήσω, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να μην έχω κλειδιά και ρολά γιατί το δουλεύω 24 ώρες εδώ και 33 χρόνια. Ξέρεις δεν είναι τίποτα μονιμότερο από το προσωρινό.»

Ο λόγος που τους οδήγησε να αποφασίσουν να ανοίξουν το περίπτερο ήταν το γεγονός ότι «η δεκαετία του 80 ήταν η χρυσή η εποχή της Ελλάδος.

Ήταν μια δουλειά που τότε είχε πολλές αβάντες, διότι δεν υπήρχαν ακόμα τα μεγάλα μάρκετ, δεν υπήρχε ο περιφερειακός και ο κόσμος περνούσε της Β. Όλγας… Την εποχή εκείνη λοιπόν δεν το κρύβω πως βγάζαμε πολλά λεφτά και άντεχες  την κάθε κακουχία γιατί είχες ένα πολύ καλό τζίρο με διαφορετικό ποσοστό κέρδους από ότι σήμερα. Το περίπτερο με απορρόφησε ολοκληρωτικά και πέρασαν τα χρόνια, χωρίς να το καταλάβω…».

«Δεν θέλει πολύ μαγκιά στο περίπτερο»

Όπως προανέφερε το επάγγελμα του περιπτερά δεν είναι καθόλου εύκολο, 33 χρόνια έχει συναντήσει πολλές δυσκολίες που προέρχονται από πολλούς παράγοντες.

«Οι περισσότερες δυσκολίες και ζημίες ήταν από τον καιρό. Μόνο η ζέστη παλεύεται και είναι υπέρ μας γιατί καταναλώνεται το υγρό στοιχείο του περιπτέρου, από το οποίο βγάζει τα μεγαλύτερα κέρδη. Την νύχτα στο περίπτερο ανα πάσα στιγμή τρέμεις να μην φας «πέσιμο».

Την νύχτα γενικά βλέπεις μεθυσμένους, ντουμανιασμένους… πρέπει ένας περιπτεράς να έχει καλή διαχείριση γλώσσας και καλή συμπεριφορά, δεν θέλει πολύ μαγκιά. Αλλά και το πρωί κλέβουν τα περίπτερα και κλέβουν κυρίως οι καλοντυμένοι που δεν πάει το μυαλό σου. Όποιος περιπτεράς πει ότι δεν τον κλέβουν, πρέπει να κοιμάται παραπάνω από το κανονικό».

Το πρώτο περίπτερο με… δορυφορική!

Το περίπτερο έγινε γνωστό το 1995, καθώς ήταν το πρώτο που έβαλε δορυφορικό πιάτο. Ενώ σήμερα εξω απο αυτό στήνεται καθημερινά ένας καφενές με φίλους του κυριού Θέμη αλλά και οδηγούς ταξί.

 

Πηγή: Ο «Σουηδός» είναι ο παλαιότερος περιπτεράς στη Θεσσαλονίκη –33 χρόνια δεν το έχει κλείσει ούτε για μια μέρα! [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/229152/o-soyidos-einai-o-palaioteros-peripteras-sti-thessaloniki-33-hronia-den-ehei-kleisei#ixzz3nb2u6PPw

 

Σχετικά άρθρα