«Ο Τραμπ θέλει να μετατρέψει το διάστημα σε πεδίο μάχης»

Αντέδρασε η Κίνα στον νέο κλάδο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ

Έναν νέο κλάδο στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δημιούργησε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας. Το Πεκίνο κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι θέλουν να μετατρέψουν το διάστημα σε «πεδίο μάχης», έπειτα από τη… γέννηση μιας «δύναμης διαστήματος».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ίδρυσε επίσημα αυτή τη νέα δύναμη, όταν την Παρασκευή (20/12) επικύρωσε τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2020. «Το διάστημα είναι το νέο μέτωπο πολέμου στον κόσμο», σχολίασε με την ευκαιρία αυτή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δημιουργία αυτής της νέας δύναμης, που θα συντίθεται αρχικά από 16.000 στρατιωτικούς και πολιτικό προσωπικό, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, o Γκενγκ Σουάνγκ, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «συνεχίζει μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα» και ότι θέλει να το «μετατρέψει σε ένα είδος πεδίου μάχης». Πρόσθεσε μάλιστα: «Η Κίνα εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της και τη σθεναρή αντίθεσή της».

Όπως είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών «παραβιάζει τη διεθνή συναίνεση για την ειρηνική χρήση του διαστήματος». Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει ως εκ τούτου να διαπραγματευθεί επειγόντως «ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο διάστημα».

Η κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάστημα απειλείται από την Κίνα και τη Ρωσία που έχουν αναπτύξει τις τεχνολογικές δυνατότητές τους. Οι απειλές κυμαίνονται από παρεμβολές σε συστήματα επικοινωνιών και σε δορυφόρους GPS μέχρι το χτύπημα με πύραυλο εδάφους-αέρος ενός δορυφόρου, που η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία το 2007, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Στην Κίνα και στη Ρωσία «σκέπτονται πως το διάστημα είναι η αχίλλειος πτέρνα (των Ηνωμένων Πολιτειών), κάτι που τους δίνει ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωνε τον Αύγουστο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη διαστημική πολιτική Στιβ Κιτάι.

Η αμερικανική Δύναμη Διαστήματος γίνεται ο έκτος κλάδος του Αμερικανικού Στρατού, μετά τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών και την Ακτοφυλακή.

Ο προϋπολογισμός του είναι για την ώρα περιορισμένος: περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του 2020 προορίζονται για την εγκαθίδρυση της δύναμης του διαστήματος, Το Κογκρέσο έδωσε περιθώριο 18 μηνών στο Πεντάγωνο προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημιουργία της.

Σχετικά άρθρα