Ο «τσαμπουκάς» του Ερντογάν κράτησε τέσσερις μέρες

Αναδίπλωση ολοταχώς

Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση διαπραγμάτευσης λιρών με την BNP Paribas, την Citigroup και την UBS Group που είχε διατάξει μόλις τέσσερις μέρες πριν, καθώς αποφάσισε ότι οι τράπεζες εκπλήρωσαν τις υποχρεώσειες τους σε τοπικό νόμισμα προς τις τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Εκπρόσωπος της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση δεν ισχύει πλέον.

Η Τουρκία επέβαλε την απαγόρευση την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι κλασσικές παρεμβάσεις της στην αγορά με πώληση δολαρίων καθώς και οι νέοι κανόνες κατά της χειραγώγησης απέτυχαν να αναχαιτίσουν την κατρακύλα του νομίσματος. Ο περιορισμός της πρόσβασης ξένων επενδυτών σε τουρκικές λίρες έκανε πρακτικά αδύνατο για αυτούς να στοιχηματίσουν σε περαιτέρω υποχώρηση του νομίσματος με ανοιχτές πωλήσεις (short).

Το νόμισμα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό την Πέμπτη, αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν χωρίς να τα κατονομάζουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «από το Λονδίνο» για κερδοσκοπικές επιθέσεις στο νόμισμα. Η απαγόρευση είχε φρενάρει τις απώλειες. Από την άλλη στερώντας τη δυνατότητα διεθνούς εμπορευσιμότητας έβγαζε το τουρκικό νόμισμα από τις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο η λίρα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την ισοτιμία της να κινείται στα επίπεδα από το 1 δολάριο προς 7,1 τουρκικές λίρες. Η ισορροπία του τρόμου στην αγορά συναλλάγματος παραμένει για το τουρκικό νόμισμα, καθώς τα στοιχήματα πτώσης και το κύμα εξόδου των διεθνών επενδυτών έρχεται να ενισχύσει η ανασφάλεια των Τούρκων πολιτών που μπροστά στο νέο κύμα υποχώρησης της λίρας σπεύδουν να την αλλάξουν έναντι δολαρίου στα τοπικά ανταλλακτήρια.

Με τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματά του να έχουν πέσει κάτω από το μηδέν, το καθεστώς Ερντογάν έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swaps) με μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Αυτές θα του εξασφάλιζαν ρευστότητα σε δολάρια – εν όψει και της εξυπηρέτησης ενός εξωτερικού χρέους του ιδιωτικού τομέα της τουρκικής οικονομίας που αγγίζει τα 170 δισεκ. δολάρια τον επόμενο 12μηνο.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η Τουρκία βρίσκει τις πόρτες των μεγάλων κεντρικών τραπεζών κλειστές, με αποτέλεσμα να μην έχει άλλο τρόπο.

Σχετικά άρθρα