O Tσίπρας για όλους και για όλα! (videο)

“Θα υπάρξει λύση ως τις 9 Μαίου. Αν μας εξωθήσουν στα άκρα θα πάμε σε δημοψήφισμα”

Ο κύριος Τσίπρας αναφερόμενος στο γεγονός πως δεν έχει επέλθει συμφωνία ακόμη, καθώς η κυρία Μέρκελ κατά κύριο λόγο αντιστέκεται, δήλωσε ότι «έχει διαφανεί ότι η Καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση». «Μια χρεοκοπία θα ήταν αποτυχία για εμάς και την κυρία Μέρκελ, η οποία όμως βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πολιτική της αδυναμία να παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο».

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR και στο Νίκο Χατζηνικολάου είπε: «Βρισκόμαστε σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Ολοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, όμως μετά τις 20 του Φλεβάρη διεξάγεται μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω σημεία της συμφωνίας που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το μέιλ Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στις κατηγορίες για το ότι ακόμα δεν έχει επέλθει η συμφωνία με τος εταίρους, ο κύριος Τσίπρας τόνισε: «Θα ήταν για ‘μενα πολύ εύκολο να βάλλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά όχι μόνο δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, αλλά δεν έχω αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό».

Στην συνέχεια, ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους πως «είχαν επιλέξει από πριν εσκεμμένα δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έστησαν αυτή την παγίδα με την βοήθεια ισχυρών ευρωπαϊκών κέντρων και την προπαγάνδισαν κιόλας, ότι πρόκειται για αριστερή παρένθεση» τονισε ο κύριος Τσίπρας. «Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες» πρόσθεσε.

Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά, τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. «Όταν θέσαμε εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει μνημόνιο, όμως αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν αλλάξει άποψη, καθώς θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν, ανάφερε ο πρωθυπουργός σχηματικά.

«Νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική», χαρακτήρισε ο κύριος Τσίπρας την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της.

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων.

«Το θέμα του ασφαλιστικού είναι σοβαρό και θα το βρούμε μπροστά μας, όμως πιστεύει κανείς ότι θα λυθεί στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας; Τελειώνοντας το μνημόνιο και βγαίνοντας από τη λιτότητα θα έχουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα μπορεί να αντιμετωπίσει “παράπλευρες απώλειες” όπως είναι και το ασφαλιστικό, που ήταν “θύμα” του κουρέματος και της ανεργίας», δήλωσε ο κύριος Τσίπρας.

«Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές, ώστε να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης και έχοντας αποκαταστήσει τις γέφυρες να συζητήσουμε με μία άνεση, που δεν την βλέπουμε πλέον, γιατί έχουμε καθυστερήσει δραματικά όχι με δική μας ευθύνη, να προετοιμάσουμε το έδαφος με σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία και τους κανόνες της ευρωζώνης για μια μεγάλη συμφωνία. Ετσι κάνουμε μια υποχώρηση και λέμε ελάτε να τα βρούμε, ώστε να συμφωνήσουμε στη συνέχεια», εξήγησε ο πρωθυπουργός για την αναγκαιότητα ύπαρξης της ενδιάμεσης συμφωνίας και επανέλαβε πως είναι αισιόδοξος πως υπάρχουν θέματα σύγκλισης και πως η ελληνική πλευρά θα «τα βρει» με τους εταίρους.

«Ο Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση»

«Τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη, που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι τη μιλάνε αυτοί, βεβαίως με ριζοσπαστικές θέσεις. Ο κύριος Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση» δήλωσε ο κύριος Τσίπρας αναφερόμενος στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

Ο κύριος Τσίπρας επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση του κυρίου Βαρουφάκη να μην συμμετέχει στο δείπνο των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί κανείς να μην έχει ανθρώπινα συναισθήματα, όταν άλλα λένε μπροστά του και άλλα βγαίνουν και λένε μετά.

Ο πρωθυπουργός τέλος διέψευσε πως οι συσχετισμοί στο Eurogroup είναι «18-1» και απέδωσε τις διαρροές αυτές σε τακτικές διαπραγμάτευσης.

Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, που απέδωσε σε ανάγκη «αναδιοργάνωσης» τις πρόσφατες αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας.

Πού διαφωνούμε με τους εταίρους

Με τους εταίρους διαφωνούμε στο ασφαλιστικό, διαφωνούμε στην περικοπή των συντάξεων, έχουμε θέμα με τα εργασιακά, εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό, κάτι που θα γίνει σταδιακά, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας: «Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα», ενώ τόνισε πως υπάρχει η σκέψη της επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης».
«Εχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα».

Για εκλογές και δημοψήφισμα

«Αν μας εξωθήσουν στα άκρα, ο λαός θα δώσει τη λύση αποφασίσει αλλά όχι με εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έχουμε μια σαφή εντολή, είμαστε 15 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Γιατί να πάμε σε εκλογές;»

«Είναι πλεονέκτημα η πολυσυλλεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις εσωκομματικές πολυφωνίες.

Στη συνέχεια λέγοντας ότι διαπραγματεύεται με εκβιαστικούς όρους από την άλλη πλευρά, τόνισε, πως σε μια διαπραγμάτευση, όποιος κερδίζει χάνει και στη συνέχεια χαρακτήρισε την αντιπολίτευση «Τρόικα εσωτερικού» λέγοντας «Δεν έχουμε σοβαρή αντιπολίτευση ενώ η χώρα τώρα χρειάζεται συστράτευση».

Όσο αφορά το χαρακτηρισμό ως πολιτικό φλερτ την επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διορθώσει, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για φλερτ αλλά για αμοιβαία εκτίμηση. Συμπλήρωσε δε πως: «Θα έλεγα ότι έχουμε μια σχέση αλληλοεκτίμησης αλλά σοβαρές πολιτικές διαφορές» και εν συνεχεία αρνήθηκε την ύπαρξη πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Κώστα Καραμανλή.

Στη συνέχεια, όταν η συζήτηση πέρασε στο Σάββα Ξηρό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις των 2 χωρών στη διαπραγμάτευση».

Αργότερα, σε μια από τις ερωτήσεις του κοινού, ο Τσίπρας σχολίασε πως υπάρχουν πολλά κέντρα εξουσίας, αφήνοντας πολλά καρφιά και υπόνοιες για την ύπαρξη διαπλοκής.

Ο πρωθυπουργός ακολούθως, προανήγγειλε συμφωνία, η οποία θα επιτευχθεί αυτή ή την επόμενη βδομάδα.

Όσο αφορά το μέτρο των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές όταν πουλάς σε καλές τιμές» και τονίζοντας πως ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να πηγαίνει στη χώρα και όχι στο χρέος είπε: «Αν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις», βάζοντας στο τραπέζι ΔΕΣΦΑ, πώληση ακινήτων, Ιπποδρόμου αλλά και του Αστέρα.

«Προσπαθούμε για συμβιβασμό με έγνοια να μη δημιουργήσουμε ζημιά. Μέχρι εκεί θα πάμε»

Σε ερώτηση όσο αφορά την Άνγκελα Μέρκελ και την άποψη που σχημάτισε όταν τη γνώρισε, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν τη γνώριζα προσωπικά, την γνώριζα πολιτικά. Πολλές φορές η προσωπική γνωριμία είναι αρκετά διαφορετική. Τώρα που τη γνώρισα από κοντά λέω ότι δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. Είναι επιμελής, μελετημένη και διαβασμένη που έχει τη γερμανική κουλτούρα που θέλει να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει. Εγώ αυτό επιχειρώ»

«Δεν πήγαμε ως επαίτες στη Ρωσία και το Ιράν» είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί χωρίς να ξέρει το λόγο. Εν συνεχεία αποκάλυψε πως ο αγωγός θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρίες και θα αποφέρει στην Ελλάδα, έσοδα της τάξης των 100-150 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση.

Ερωτώμενος για το μέτρο της ρύθμισης των 100 δόσεων, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής έχει αποφέρει έσοδα 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ποσό των ρυθμιζόμενων χρεών αγγίζει το 1,4 δισ. ευρω: «Είναι ένα μέτρο που παρά τις ατέλειές του αποδίδει»

Όσο αφορά τα πανεπιστήμια και το άσυλο, σχετικά με τις πρόσφατες καταλήψεις, ο πρωθυπουργός απάντησε πως τις περισσότερες φορές είναι καλύτερο να συνδιαλέγεσαι, παρά να επεμβαίνεις και να κάνεις τα πράγματα χειρότερα ενώ παρέθεσε και τα γεγονότα του 2008 στα οποία είχε χαρακτηρίσει σωστή τη στάση του τότε Υπ. Εσ. Προκόπη Παυλόπουλου.

«Βασικός μας στόχος η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων»

Σε ερώτηση για το αν τα μνημόνια έφεραν την κρίση, ή η ελληνική κρίση έφερε τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως τα μνημόνια είναι το φάρμακο που έκανε τον ασθενή χειρότερα από ότι η ίδια η ασθένεια.

«Μέχρι τις 9 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία»

«Δεν θα κάνουμε μονομερή διαγραφή χρέους»

Όσο αφορά το μεταναστευτικό τόνισε πως: «Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία», ενώ δήλωσε πως: «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει». Στη συνέχεια είπε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε 90 εκατομμύρια για οργάνωση κέντρων προσφύγων και δεν τα αξιοποίησε.

https://www.youtube.com/watch?v=1nOQ-fUbDeE

https://www.youtube.com/watch?v=LKFLpL-ndl8

https://www.youtube.com/watch?v=z_NerrQ8dhs

Σχετικά άρθρα