Ο Τσίπρας στην Τουρκία (pics)

Τριαντάφυλλα, μπουζούκι και χαμόγελα με Νταβούτογλου

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στη Σμύρνη, για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στη σκιά της χθεσινής Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, η οποία δεν κατέληξε σε απτά αποτελέσματα.

Μόλις έφτασε στο σημείο της συνάντησης, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαιρέτησε τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος βρισκόταν εκεί με κόκκινα τριαντάφυλλα για να τα μοιράσουν στις γυναίκες δημοσιογράφους που τους ακολουθούσαν.

«Είναι στη Σμύρνη και μια Ελληνίδα δημοσιογράφος, η Εφη Μπαρμπάτση από τον Alpha, θέλω να δώσω και σε αυτήν ένα τριαντάφυλλο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του.
«Ναι, πάμε, θα της δώσω κι εγώ», απάντησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει ετοιμάσει έκπληξη για το γεύμα στο οποίο θα παρακαθίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός: θα του χαρίσει ένα μπουζούκι!
Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας μια ημέρα μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η 12ωρη Σύνοδος Κορυφής έληξε χωρίς να υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και τις διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών σε πολιτικό επίπεδο, στις 2.30 το μεσημέρι θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Με 8 υπουργούς στην Τουρκία
Στο ταξίδι του συνοδεύουν τον Ελληνα πρωθυπουργό δύο πολυμελείς αντιπροσωπείες, μία του υπουργικού συμβουλίου και μία επιχειρηματιών.
Οι υπουργοί που ταξίδεψαν με τον κ. Τσίπρα στην Τουρκία είναι οι Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Κοτζιάς, Θοδωρής Δρίτσας, Ελενα Κουντουρά, Γιάννης Αμμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας, Ολγα Γεροβασίλη.
Η συνάντηση αυτή, που θα συνοδευτεί από μια σειρά συμφωνιών, για δευτερεύοντα θέματα, θα δείξει ποια είναι η «επόμενη μέρα» στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας, μετά και από τη «βροχή» αιτημάτων που έθεσε χθες στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός για μια σειρά από κρίσιμα θέματα.

Το casus belli
Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι η ελληνική πλευρά, σχολιάζοντας το αίτημα της Άγκυρας για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έλεγε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν μπορεί να συζητηθεί για το θέμα αυτό αν δεν αρθεί το τουρκικό casus belli», στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, εδώ και περίπου 20 χρόνια, θεωρεί «αιτία πολέμου» το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σύμφωνα με το δίκαιο της Ελλάδας.

Στη Σμύρνη με επιχειρηματίες
Εκτός από τα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, μαζί με τον πρωθυπουργό ταξίδεψαν στη Σμύρνη και 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς.
Το συμβούλιο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ειδικά σε μία περίοδο βαθύτατης κρίσης της ελληνικής οικονομίας.
Ανάμεσα στα πρόσωπα του επιχειρηματικού κλάδου βρίσκονται οι: Γιώργος Μυλωνάς (ΑΛΟΥΜΥΛ), Ξενοφών Βεργίνης (πρώην διοικητής ΟΓΑ), Σούλης Κωνσταντόπουλος (Κλινικές/Διαγνωστικά Κέντρα), Φίλιππος Μπάμης (Εμπορική Χρηματιστηριακή ΑΕ), Παναγιώτης Κουτσίκος (Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου), Ζώης Παυλόπουλος (Ιατρικά), Τεντόμας Θανάσης (πρώτες ύλες), Δημήτρης Μαθιός (Πρόεδρος Βιομηχάνων Αττικής, Πυρίμαχα Μαθιός).
Παράλληλα με τις πολιτικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθεί και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς την Ελλάδα επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, ενώ όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα. Στο φόρουμ αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό το απόγευμα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

epa05200619 Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) at their meeting in Izmir, Turkey, 08 March 2016. The UN refugee agency (UNHCR) slammed EU-Turkish plans to return migrants from Greece to Turkey, pointing out that such a move would violate European and international laws.  EPA/SEDAT SUNA

epa05200731 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) and Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) give flowers to female journalists before their meeting, in Izmir, Turkey, 08 March 2016. The UN refugee agency (UNHCR) slammed EU-Turkish plans to return migrants from Greece to Turkey, pointing out that such a move would violate European and international laws.  EPA/SEDAT SUNA

epa05200728 Greek Prime Minister Alexis Tsipras gives flowers to female journalists before meeting Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (unseen), in Izmir, Turkey, 08 March 2016. The UN refugee agency (UNHCR) slammed EU-Turkish plans to return migrants from Greece to Turkey, pointing out that such a move would violate European and international laws.  EPA/SEDAT SUNA

Σχετικά άρθρα