7.1 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο ύπνος ως φάρμακο για ψυχή και σώμα

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού. Όμως πόσοι γνωρίζουμε ότι ο καλός ύπνος λειτουργεί προστατευτικά για την ψυχική και σωματική υγεία, την ποιότητα ζωής και την ασφάλειά μας;

Οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου επισημαίνουν επιπλέον οφέλη του καλού ύπνου, ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, την 21η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, ο ύπνος επηρεάζει θετικά τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αντιδρούμε, δουλεύουμε, μαθαίνουμε και κοινωνικοποιούμαστε.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος μας προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και αποθηκεύει τις χρήσιμες πληροφορίες που λάβαμε την προηγούμενη. Σύμφωνα με μελέτες, μια νύχτα καλού ύπνου βελτιώνει τη μάθηση και ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, την προσοχή μας, τη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργικότητά μας.

Επίσης, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την σωματική υγεία, καθώς εμπλέκεται στην επούλωση και επιδιόρθωση των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς, διατηρεί την ισορροπία των ορμονών και συμβάλλει στην ανάπλαση των ιστών. Ειδικά για τους νέους, έχει σημασία ότι κατά τον ύπνο εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη του οργανισμού, αύξηση του ύψους και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας.

Η βραχυπρόθεσμη έλλειψη ύπνου επηρεάζει την κρίση, την διάθεση, την ικανότητα να μαθαίνουμε και να διατηρούμε πληροφορίες και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων (ακόμα και θανατηφόρων, ιδίως κατά την οδήγηση) και τραυματισμών. Η έλλειψη ύπνου, έστω και λίγων ωρών σε καθημερινή βάση, αν είναι για πολύ καιρό, δημιουργεί συνεχές αίσθημα κόπωσης και ημερήσιας υπνηλίας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και πρόωρη θνησιμότητα.

Η Ελληνική Εταιρία Έρευνας του Ύπνου συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου και τονίζει ότι η συχνότερη αιτία στέρησης ύπνου είναι ο μειωμένος χρόνος που διατίθεται για αυτόν εξαιτίας επαγγελματικών πιέσεων και εξαιτίας του χρόνου που δαπανάται σε διασκέδαση και στην κακή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης, ιδίως μεταξύ των νέων.

Άλλες συχνές διαταραχές του ύπνου, που συμβαίνουν όχι μόνον στην εφηβεία αλλά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής, είναι η αϋπνία και η άπνοια στον ύπνο. Η αϋπνία συμβαίνει κυρίως λόγω άγχους και χρειάζεται ειδική θεραπεία. Η άπνοια στον ύπνο, είναι η διακοπή της αναπνοής, που συνήθως συμβαίνει σε ανθρώπους που ροχαλίζουν, με συνέπεια μεγάλη ημερήσια υπνηλία που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα και σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιά και στα αγγεία.

Η ευαισθητοποίηση πάνω στα θέματα αυτά και η αναγνώριση των συνανθρώπων μας που μπορεί να έχουν κάποια διαταραχή του ύπνου, οδηγεί σε έγκαιρη αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, καταλήγουν οι ειδικοί.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα