“ΟΧΙ” στο κούρεμα καταθέσεων

Τι συζητήθηκε και απορρίφθηκε στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο του “κουρέματος” των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις που έγιναν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, το θέμα του “κουρέματος” των καταθέσεων αποκλείστηκε σαν λύση.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει υιοθέτηση της οδηγίας για την ανάκαμψη των τραπεζών, κάτι το οποίο ανοίγει νομικό παράθυρο για το bail in για τις τράπεζες, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο αποκλείστηκε.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, έγινε αναλυτική συζήτηση κατά την οποία επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεδομένης της δομής των ελληνικών καταθέσεων ένα “κούρεμα” θα έπληττε καίρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα υφίσταντο τις μεγαλύτερες συνέπειες με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αναλόγως και η αναπτυξιακή προσπάθεια.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι στην Κύπρο υπήρχαν μεγάλοι ξένοι καταθέτες που δεν είχαν άμεση εμπλοκή στην οικονομία και συνεπώς το “κούρεμα” των καταθέσεών τους δεν θα επηρέαζε την ανάπτυξη.

Αντίθετα, στην Ελλάδα οι μεγάλες καταθέσεις ανήκουν σε συντριπτικό ποσοστό σε εταιρείες και ένα “κούρεμα” θα τις αποδυνάμωνε και θα δημιουργούσε σοβαρά ταμειακά προβλήματα οδηγώντας τες ακόμα και στο κλείσιμο με προφανείς συνέπειες για την οικονομία.

Σχετικά άρθρα