Για τον κίνδυνο να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σημειώνοντας ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη «δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα και διευκρίνισε ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος, υπογραμμίζοντας πάντως ότι μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση.
«Όλος ο ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα – γέφυρα. Αλλά γι’ αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, σε έκτακτη εκπομπή που προβλήθηκε χθες το βράδυ. Θύμισε ακόμη ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα παρατάθηκε ως το τέλος Φεβρουαρίου, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, επειδή δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τους όρους για την τελευταία δόση. «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει μόνο αυτό που είναι μέρος του προγράμματος εδώ και δύο χρόνια. Τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Αλλά χωρίς αυτό, θα επρόκειτο για αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε να δώσει έγκριση η Βουλή», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και εξήγησε ότι ούτως ή άλλως δεν θα υπέβαλλε τέτοιο αίτημα στη Βουλή, καθώς το θεωρεί λάθος.
«Διαπραγματευτήκαμε προσεκτικά τους όρους με όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, το τι είναι απαραίτητο για μια χώρα που δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές, δηλαδή δεν δανείζεται πια, προκειμένου να κερδίσει πάλι αξιοπιστία. Για την Ελλάδα φτιάξαμε τους όρους κάτι παραπάνω από γενναιόδωρους. Τι θα έλεγαν οι άλλες χώρες στις οποίες επιβάλαμε πιο αυστηρούς όρους; Τι θα έλεγε ο Γερμανός φορολογούμενος;», διερωτήθηκε.
Επισήμανε ακόμη ότι τρέφει σεβασμό στη βούληση των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε, εξίσου μεγάλος είναι και ο σεβασμός του στη βούληση των Γερμανών ψηφοφόρων και των ψηφοφόρων στα άλλα κράτη-μέλη. «Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, δηλαδή δεν τηρούμε αυτά που συμφωνήσαμε και ξαφνικά λέμε ,’τώρα χρειαζόμαστε όμως λεφτά’», παρατήρησε.
Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται «από το αν η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή, τυπικά έχουμε ένα πρόγραμμα». Σημείωσε ωστόσο ότι, «αν η Ελλάδα αυξήσει πάλι τον κατώτατο μισθό πάνω από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι δύσκολο να το εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό πρέπει να το χρηματοδοτήσεις εις βάρος του δικού σου προϋπολογισμού».
Υποστήριξε επίσης πως η Ελλάδα για πολλά χρόνια μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης «ζούσε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της», για να συνεχίσει: «Κάποια στιγμή οι αγορές είπαν ‘δεν σε εμπιστευόμαστε και δεν σου δίνουμε άλλα δάνεια’ …και τώρα (οι Έλληνες) μας λένε ‘δεν έπρεπε να μας είχατε δώσει τόσα πολλά δάνεια’. Λοιπόν, με συγχωρείτε. Πρέπει λοιπόν να έρθουν σε έναν δρόμο προκειμένου να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη άλλων δανειστών. Αυτός είναι ο δρόμος και σε αυτόν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αλλά δεν έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο και αν σβήσουν όλα αυτά, θα καταστρέψουν όσα πέτυχαν».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της σύνδεσης της αποπληρωμής των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ότι δεν έγινε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, και ότι δεν το πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης. «Αυτό όμως δεν είναι το φλέγον πρόβλημα. Το υψηλό χρέος της Ελλάδας σήμερα είναι χρηματοδοτούμενο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι πληρωμές των τόκων έχουν μετατεθεί στο μέλλον. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και για να έχει, χρειάζεται πρόγραμμα ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να της διαθέτει ρευστότητα», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τα περί κατάργησης της τρόικας ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε: «Δεν τους αρέσει η λέξη τρόικα – αυτή είναι ελληνική λέξη, νομίζω. ΟΚ, εγώ είπα ότι αυτό δεν παίζει ρόλο». Διευκρίνισε πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να συνεργαστεί με τους τρεις θεσμούς, δηλ. την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά το εάν η τρόικα θα ξαναπάει στην Αθήνα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως του είναι αδιάφορος ο τόπος συνάντησης. «Ήδη τον Σεπτέμβριο είχα προτείνει αν θέλουν να συναντηθούν στο Παρίσι, το οποίο και έκαναν. Αλλά για τους όρους και την υλοποίηση του προγράμματος, μόνο με αυτούς τους τρεις θεσμούς μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αυτό όμως ο Βαρουφάκης το παραδέχθηκε ρητά», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική στάση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έναντι της τρόικας, ο Γερμανός υπουργός επισήμανε ότι έχει στενή επαφή μαζί του και ότι έχουν ήδη συζητήσει το θέμα, καθώς, όπως είπε, επιθυμεί κάποια στιγμή να μεταφέρουμε την ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση στο κοινοτικό δίκαιο. «Γι’ αυτό χρειάζονται αλλαγές συνθηκών. Αυτό δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο. Γίνεται μόνο ομόφωνα και χρειάζεται χρόνο. Εμείς τηρούμε το ισχύον δίκαιο, δηλαδή τα κράτη-μέλη το έχουν συμφωνήσει και τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να το επικυρώσουν. Και αυτό δεν μπορώ να το αντικαταστήσω με τίποτα άλλο, διότι είμαστε δεσμευμένοι από το ευρωπαϊκό δίκαιο, από το γερμανικό Σύνταγμα και τους γερμανικούς νόμους», διευκρίνισε.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία το 85% των Γερμανών ανησυχεί ότι τελικά η Γερμανία θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί, εξηγεί ότι το θέμα δεν είναι ότι πληρώνει η Γερμανία, αλλά ότι βοήθησε την Ελλάδα να βρει πάλι την πρόσβαση στις αγορές. «Αυτό ήταν το σκεπτικό των προγραμμάτων, να αναλάβουμε εγγυήσεις», παραδέχθηκε ο Σόιμπλε, ζητώντας επιμονή στις μεταρρυθμίσεις.
Υποστήριξε μάλιστα ότι το πρόγραμμα βοήθειας που εφαρμόστηκε ήταν πιο επιτυχές από την πολιτική των υπεύθυνων πολιτικών στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. «Επαινώ τις επιτυχίες της Ελλάδας πολύ περισσότερο από ό,τι πολλοί Έλληνες. Δεν αναμιγνύομαι στις εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα. Αλλά όποιος θέλει να παραβλέψει ότι η Ελλάδα μπήκε σε αυτή τη βαριά κρίση λόγω δικών της παραλείψεων, όποιος θέλει να παραβλέψει ότι μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας φέραμε επιτέλους σε δρόμο που να έχει ανάπτυξη, να μειώσει επιτέλους ανεργία, να κάνει σιγά-σιγά τα δημοσιονομικά ξανά βιώσιμα ώστε να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, έχει μόνο λίγη ιδέα από την πραγματικότητα. Και γι’ αυτό ο Βαρουφάκης ήταν πολύ ευγενικός και εγώ προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ευγενικός. Αλλά επί της ουσίας, δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ αιτίου και συνέπειας», δήλωσε.
Καταλήγοντας σημείωσε πάντως ότι η συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη ήταν πολύ λογική και εποικοδομητική και εκτίμησε ότι ο Έλληνας ομόλογός του, έπειτα από τις τελευταίες συναντήσεις του, μπορεί να ξανασκεφτεί κάποια πράγματα.
«Η περιοδεία του κ. Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσε με ένα «κρύο ντους», γράφει η Wall Street Journal
«Germany Cool on Greek Push for Bridge Program». Με αυτό το τίτλο η εφημερίδα Wall Street Journal, σε ανταπόκριση των δημοσιογράφων Harriet Torry και Bertrand Benoit από το Βερολίνο, αναφέρεται ότι η Γερμανία απέρριψε το ελληνικό αίτημα για συμφωνία «γέφυρα» που θα έδινε περιθώριο τριών μηνών στην κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί νέους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης, επιμένοντας ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους όρους που συνδέονται με το ισχύον πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνεται, η περιοδεία του κ. Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσε με ένα «κρύο ντους». Στο Βερολίνο, οι προτάσεις της Αθήνας για τη μεταβολή των όρων διάσωσής της βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πολιτική ισχύος (power politics) που διαμόρφωσαν την απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση από το 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανού αξιωματούχου στη συνάντησή του κ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε ειπώθηκε ότι ενώ το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει για επιπλέον βοήθεια, είτε ως μέρος ενός προγράμματος γέφυρας ή ενός πιο μακροπρόθεσμου προγράμματος διάσωσης, θα απαιτήσει από την Αθήνα να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και το αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, τα οποία η νέα κυβέρνηση απορρίπτεται. Οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση θα πρέπει να έχει τη γερμανική κοινοβουλευτική έγκριση.
Άλλωστε, σημειώνουν οι ανταποκριτές, όπως το διατύπωσε ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, οι γεννεσιουργές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση στην Ελλάδα «βρίσκονται στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη και όχι στη Γερμανία».
Ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη
Καταχώριση με τίτλο «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ» ανάρτησε νωρίτερα απόψε η γερμανική κυβέρνηση, σχετικά με τη συνάντηση και τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας σήμερα στο Βερολίνο.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται ένα νέο κούρεμα του χρέους και επιμένει στην επίβλεψη του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η αξιοπιστία είναι η βάση της εμπιστοσύνης», είπε ο Σόιμπλε μετά την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επιμένει ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες.
Κοινές λύσεις στο θέμα του χρέους δεν βρήκε σε αυτήν την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Σόιμπλε στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Σόιμπλε τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. ‘Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθει η Ελλάδα μόνιμα σε ένα δρόμο που θα έχει μέλλον΄.
Η Γερμανία θα συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της για να κρατηθεί η Ευρώπη σε πορεία με μέλλον. Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργηθεί μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια βιώσιμη ανάπτυξη. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται προοπτικές. ‘Στηρίζουμε την προσπάθεια προκειμένου οι εύποροι στην Ελλάδα να καταβάλουν το συνεισφορά τους΄. Επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει την Ελλάδα στη δημιουργία αποτελεσματικών φορολογικών αρχών.
Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις από την πλευρά του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, ο ίδιος σέβεται την απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων, ωστόσο ελληνικά πολιτικά κόμματα έδωσαν κατά τον προεκλογικό αγώνα υποσχέσεις σε βάρος τρίτων.
Ο Βαρουφάκης εκφράστηκε υπέρ μιας αποφασιστικής δημοσιονομικής πολιτικής. Μπορείτε να περιμένετε από μας πως θα ενεργήσουμε με λογική για το συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου και όχι μόνον του μέσου Έλληνα – καθώς και ακλόνητη στράτευση για μια βιώσιμη οικονομία».
πηγή:protothema