«Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν το πρώτο τρίμηνο του 2021»

Όσα είπε ο Πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος

Για το εμβόλιο του κορονοϊού αλλά και τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας λοιμωξιολόγων Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Θέση για το πως θα πρέπει να διαχειριστεί η εξέλιξη της πανδημίας, καθώς επίσης και για το εμβόλιο του κορονοϊού πήρε σε δηλώσεις που έκανε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Ο Πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας λοιμωξιολόγων μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε τα εξής: «Το αμερικανικό και αυτός της Οξφόρδης προχωράνε. Έχουμε πάει στη φάση τρίτη. Μέχρι τέλος του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε εμβόλιο. Η διαθεσιμότητα πρέπει να λυθεί διακρατικά. Την ακριβή προμήθεια θα την καθορίσει η συμφωνία της Ελλάδας με την παραγωγό – εταιρεία. Για το ρώσικο δεν έχουμε στοιχεία. Εικάζουμε, αλλά δεν ξέρουμε» ανέφερε αρχικά.

Στην συνέχεια των λεγομένων του έκανε αναφορά στο πότε πιστεύει ότι οι Έλληνες θα εμβολιαστούν από το εμβόλιο: «Χωρίς να έχουμε δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας δεν θα διατεθεί το εμβόλιο. Αυτό μένει να φανεί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Είναι αβέβαιο το πότε θα εμβολιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός. Ίσως να γίνει αν όλα πάνε καλά στις αρχές του επόμενους έτους. Δεδομένου ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες θα προηγηθούν στη χορήγηση του εμβολίου.Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021.Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σε επαφή μεταξύ τους για να υπάρξει μεγάλη παραγωγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου τόνισε ότι δεν υπάρχει ποτέ 100% αποτελεσματικότητα: «Στο νέο εμβόλιο, για τον νέο ιό, η αποτελεσματικότητα θέλουμε να είναι οπωσδήποτε πάνω από 50%. Το ιδανικό είναι να φτάνει πάνω από 70%. Έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα είδος ανοσίας».

«Μπορεί να γίνουν τοπικά lockdown αλλά όχι γενικά»

Ο ίδιος σε αναφορά του σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού είπε: «Ετοιμαζόμαστε να δεχτούμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Τα δεδομένα τα εξετάζουμε μέρα – μέρα. Αν παίρνουμε τα μέτρα μας ακόμα και τώρα… είναι αρκετά στην παρούσα φάση. Lockdown δεν μπορούμε να κάνουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Μπορεί να γίνουν τοπικά lockdown αλλά όχι γενικά».

Τέλος σε ότι έχει να κάνει με το άνοιγμα των σχολείων πρόσθεσε: «Θέλουμε να πάνε όλοι οι μαθητές στα σχολεία. Ανά 100.000 πληθυσμό πόσους θετικούς θα έχουμε. Θα φανεί αν θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία. Μία εβδομάδα πριν. Όλες οι χώρες προσπαθούν να δουν τους αριθμούς.Τα οριζόντια μέτρα είναι δύσκολα. Αυτά θα επιβληθούν όταν βλέπουμε 300-350 κρούσματα.Τα δύσκολα μέτρα τα είδαμε, κι ο ελληνικός λαός τα πέρασε. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται πάντα επί 10. Έχουμε αυξήσει τα τεστ, κι έχουμε δεδομένα».

Σχετικά άρθρα