Οι φόβοι των ειδικών για 4ο κύμα τον Σεπτέμβριο

Οι ανησυχίες των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι με τη διασπορά του κορονοϊού

Παρότι η χώρα είναι πλέον σχεδόν ορθάνοικτη, ο εφιάλτης του κορονοϊού, δεν έχει περάσει φυσικά ακόμη. Οι πολίτες μετά από ένα εξάμηνο lockdown κινούνται σχεδόν κανονικά στην καθημερινότητά τους, με τους ειδικούς όμως να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα επακολουθήσει τον Σεπτέμβριο.

Είναι ενδεικτικό ότι συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς η καταγραφή του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, ενώ πλέον οι επιστήμονες εστιάζονται στα νησιά με το φόβο μην αυξηθεί το ιικό φορτίο και οδηγηθούμε άμεσα πριν καλά καλά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, σε τοπικά lockdown.

Η ελπίδα στα εμβόλια

Γι αυτό κυβερνητικοί παράγοντες και ειδικοί επιστήμονες επιμένουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο οποίος συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Όμως το πρόβλημα φαίνεται ότι εστιάζεται στις δεύτερες δόσεις που στους περισσότερους πολίτες παραγωγικής ηλικίας έχουν τοποθετηθεί εντός του Ιουνίου. Γι αυτό και οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους στις κατ ιδίαν συνομιλίες και τηλεδιασκέψεις που έχουν.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία μέρα, από την Παρασκευή μέχρι το Σάββατο 22 Μαΐου, έκλεισαν ραντεβού πάνω από 100.000 πολίτες στις ηλικίες 40-44 ετών για να εμβολιασθούν.

Εάν εξαιρέσει κανείς εκείνους που θα κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι υπόλοιποι θα χρειασθούν δεύτερη δόση που είτε θα είναι σε έναν μήνα είτε σε δύο μήνες εάν θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstaZeneca. Γεγονός που σημαίνει πως άτομα παραγωγικής ηλικίας 40-44 ετών, δεν θα έχουν αναπτύξει πλήρη ανοσία ακόμη και μέσα στον τουριστικό Ιούλιο.

Οι φόβοι

Οι ανησυχίες των ειδικών εντείνονται ακόμη περισσότερο όσο ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες στη χώρα που μπορεί να οδηγήσουν σε συγχρωτισμό και στενή επαφή όπως είναι τα γυμναστήρια, τα θεάματα κ.λ.π.

Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Παρασκευή άνοιξαν τις πόρτες τους οι θερινοί κινηματογράφοι με ανώτατο όριο χωρητικότητας το 75%, ενώ από σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους τα ΟΠΑΠ PLAY, ενώ στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.

Τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν και πάλι στις 31 Μαΐου και μάλιστα για όλους, παρότι αρχικά ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δηλώσει ότι σε πρώτη φάση θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται να εκδοθούν και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα ισχύσουν στα γυμναστήρια καθώς θα δοθεί και ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να γυμνάζονται με βάση τα διαθέσιμα τετραγωνικά.

Οι επιστήμονες σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμοι να εισηγηθούν τοπικά lockdown εάν χρειασθεί ακόμη και εν μέσω τουριστικής περιόδου αφού επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία του κορονοϊού, που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου ο φόβος για νέες μεταλλάξεις δεν έχει φυσικά εκλείψει. Μεταλλάξεις που μπορεί να μην καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια ή τα φάρμακα που μπορεί να παρασκευασθούν έως το φθινόπωρο.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα