Οι ημερομηνίες – κλειδιά για σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο

Το σχέδιο των ειδικών για τα Χριστούγεννα

Την ώρα που οι φαρμακευτικές ανά τον πλανήτη έχουν επιδοθεί σε αγώνα ράλι για την ταχύτερη, ασφαλέστερη κι αποδοτικότερη σύσταση του εμβολίου για την καταπολέμηση του κορονοϊού, οι χώρες που πλήττονται από τη φονική πανδημία, βάζουν στη ζυγαριά τα δεδομένα κι ετοιμάζονται να ανοίξουν με μεγάλη προσοχή τις κοινωνίες τους ενόψει Χριστουγέννων.

Ετσι και η Ελλάδα, που βρίσκεται στην δυσκολότερη φάση της πανδημίας καλείται να δώσει «ανάσα» στους πολίτες της, υπό προϋποθέσεις κι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην ολισθήσει με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Τα δεδομένα είναι τα εξής: Η άρση του lockdown αναβάλλεται, ενώ σε ό,τι αφορά σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο οι ειδικοί έχουν απόψεις που διίστανται.

Ο πρωθυπουργός θα λάβει αύριο Παρασκευή την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και των επιδημιολόγων, στους οποίους υπάρχει διχογνωμία για το πώς πρέπει να επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα κι από πού θα ξεκινήσει η επιστροφή αυτή. Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρξει μία τελική εισήγηση που θα διαβιβαστεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα βγει κατά πλειοψηφία.

Πότε ανακοινώνεται το «σχέδιο Χριστούγεννα»
Ο πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει την Παρασκευή στους πολίτες για το τι μέλει γενέσθαι και θα τοποθετηθεί ή την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη, καθώς ειδικοί και κυβέρνηση σταθμίζουν τα δεδομένα μέρα με τη μέρα. Θέλει λοιπόν η κυβέρνηση να δει πώς θα κινηθούν οι επόμενες μέρες, που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα

στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα μαγαζιά με τα εποχιακά είδη για να κινηθεί η αγορά για τα Χριστούγεννα
Στις 14 Δεκεμβρίου σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο
Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η εστίαση, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιτροπή για το άνοιγμά της
Δεύτερο θέμα για το αν και πότε θα ανοίξουν δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Τα Λύκεια και τα Γυμνάσια θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξουν τη νέα χρονιά
Δεν ανοίγουν ενόψει Χριστουγέννων κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, μπαρ
Εξάλλου, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ θα παραμείνει ο περιορισμός των συναθροίσεων έως 9 ατόμων. Επιπλέον, θα πρέπει όλοι να ξεχάσουμε ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία και μαγαζιά, όπως μέχρι πρότινος ενώ το μεγάλο ζητούμενο παραμένει τι θα γίνει με τις νυχτερινές μετακινήσεις τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όσο και ανήμερα. Oι Αρχές, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των πάρτι σε σπίτια, εξετάζουν την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός πηγαίνει Θεσσαλονίκη σε μια συμβολική κίνηση. Θα επισκεφθεί νοσοκομεία, θα μιλήσει με υγειονομικούς, τους ήρωες των ΜΕΘ και θα ζητήσει απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες μιας πόλης που βρίσκεται υπό καθεστώς lockdown περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κι έχει κουραστεί.

Σχετικά άρθρα