Οι στρατηγοί που σταμάτησαν τον Ερντογάν

Ο διεθνολόγος, Γιώργος Φίλης, εξηγεί γιατί η Τουρκία δεν προκαλεί «θερμό» επεισοδιο

Στο δημοσίευμα της Die Welt έχει προκαλέσει «κόκκινο» συναγερμό στην Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Την ίδια ώρα, χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες για να φτάσει στο σημείο η Αγκυρα να διαψεύσει το δημοσίευμα που θέλει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δίνει την εντολή στους στρατηγούς να βυθίσουν είτε ελληνικό πλοίο είτε να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος, για να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική πλευρά, μάλιστα, μία μέρα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, το χαρακτηρίζει ως «φαντασιόπληκτο», αλλά εμμένει στις απειλές με αποδέκτη την Ελλάδα. Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος πάει ένα βήμα παρακάτω καθώς τονίζει ότι το ερευνητικό Oruc Reis και τα τουρκικά πλοία που το συνοδεύουν θα φτάσει ως τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία εμμένει στην προκλητική γραμμή της απέναντι στην Ελλάδα, καθώς τόσο συνεργάτες του Ερντογάν όσο και ο ίδιος με ανακοινώσεις τους επιτίθενται στην ελληνική πλευρά, αγνοώντας τα σαφή μηνύματα τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής. Την Τετάρτη, μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με μήνυμά του και στις δύο πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία) ζήτησε αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι στρατηγοί που είπαν «όχι» στον Ερντογάν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, τρεις είναι οι στρατηγοί που αρνήθηκαν στον Ερντογάν το θερμό επεισόδιο. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τους στρατηγό, Γιασάρ Γκιουλέρ, (αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και διάδοχος του Χουλουσί Ακάρ), ναύαρχο, Αντνάν Οζμπάλ (αρχηγός των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων) Χασάν Κιουτσουκακπούζ (αρχηγός της αεροπορίας).

Σύμφωνα με τη διπλωματική συντάκτρια του Open TV, Αλεξία Τασούλη, οι προναφερθέντες είναι οι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί που σύμφωνα με τη Die Welt αρνήθηκαν να υπακούσουν τις εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο ή να καταρρίψουν ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος χωρίς να υπάρξουν θύματα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν κάποιος άλλος πρότεινε να ρίξουν ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Ο πιλότος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτίναξης και να σωθεί. Οι τρεις στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Είναι προφανές ότι οι στρατηγοί δεν αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις εντολές Ερντογάν. Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, για να φτάσουν στο τελικό στάδιο της επίθεσης πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα σε επίπεδο προετοιμασίας. Επίσης, είναι προφανές ότι εκτίμησαν πως δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο πλήγμα χωρίς θύματα. «Ενδεχομένως να είπαν όχι για ένα θερμό επεισόδιο γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι πολύ δύσκολο και δεν μπορούν εύκολα να αντεπεξέλθουν σε μία πολεμική σύγκρουση στην παρούσα φάση», λέει στο Ανοιχτό Κανάλι ο υποναύαρχος ε.α Βασίλης Πολίτης.

«Οι δύο πλευρές είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Πιστεύω ότι ο Ερντογάν είναι τόσο πολύ στριμωγμένος από Ε.Ε και από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που δεν θα κάνει εκείνος την πρώτη κίνηση» σημειώνει από την πλευρά του στο Open TV ο υποναύαρχος ε.α Νίκος Σπανός.

Φίλης: Ο Ερντογάν θέλει να τελειώσει τον Κεμάλ και να θεωρηθεί ο νέος προφήτης του Ισλάμ
Το δημοσίευμα της Die Welt σχολίασε με παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του Open TV, ο διεθνολόγος και καθηγητής Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η διάψευση που έγινε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είναι προσχηματική. Ένας λόγος για τον οποίο υπήρξε ένα τέτοιο δημοσίευμα είναι για να εκφοβιστούν Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφορικά με τις προθέσεις της. Υπάρχει ένα ζήτημα από το δημοσίευμα, το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως από το δημοσίευμα, καθώς υπάρχει μία διχογνωμία. Αυτό που αναφέρει το δημοσίευμα της Die Welt, περί σταδίων για να καταρριφθεί αεροσκάφος και ότι υπάρχουν βολές, δεν έχει να κάνει με πολεμικές επιχειρήσεις. Έχει να κάνει με το ευρύτερο ζήτημα κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης μιας κρίσης. Για τις συνομιλίες εννοεί ότι είναι πολιτικές και μπορεί να καταλήξουμε σε θερμό επεισόδιο. Εδώ λοιπόν φαίνεται και το προσχηματικό του πράγματος».

«Για να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι είμαστε πίσω κατά 40 χρόνια. 40 χρόνια κατευνασμού και 40 χρόνια του εξορκισμού του αντιπάλου και της έννοιας του θερμού επεισοδίου ωσάν εμείς αν δεν το σκεφτόμαστε δεν θα γίνει. Αυτό είναι που μας κάνει πίσω. Μέσα σε τέσσερις μήνες προσπαθούμε να διορθώσουμε λάθη 40 ετών με την ΑΟΖ όπως έγινε με την Αίγυπτο και την Ιταλία και δέκα ετών απραξίας στο θέμα των εξοπλιστικών. Άρα είναι σίγουρο ότι μας έχουν ξεφύγει εξελίξεις» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

«Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι ακόμα και σε αυτή την κατάσταση που βρεθήκαμε με την ενότητα και τον επαγγελματισμό που δείχνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να δώσουν το χώρο στους Τούρκους να κάνουν αυτό που θέλουν. Εάν οι Τούρκοι ήταν σίγουροι ότι θα νικούσαν σε μία τέτοια περίπτωση θα το είχαν κάνει» συνέχισε.

«Τον Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρει τίποτα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η φαντασίωσή του και να φτάσει στο 2023, να τελειώσει τον Κεμάλ και να θεωρηθεί ο νέος προφήτης του Σουνιτικού Ισλάμ. Αυτό η Ελλάδα και ο Ελληνισμός δεν πρόκειται να το επιτρέψουν. Διότι για να γίνει το όνειρο του Ερντογάν πραγματικότητα θα πρέπει εμείς να υποδηλωθούμε για άλλη μία φορά στους Τούρκους. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί», κατέληξε ο διεθνολόγος και καθηγητής γεωπολιτικής.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαψεύδει το δημοσίευμα της Die Welt: «Είναι φαντασιόπληκτο»

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα της Die Welt και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, στο OPEN TV. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Ανοιχτού Καναλιού και του ethnos.gr, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Χαμί Ακσόϊ αναφέρει χαρακτηριστικά: «H είδηση που δημοσιεύτηκε στη Die Welt για την ανατολική Μεσόγειο και κάνει αναφορά στη χώρα μας είναι εντελώς δημιούργημα φαντασίας.

Οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας βασιζόμενος σε αυτό το δημοσίευμα, το οποίο είναι δημιούργημα φαντασίας, δείχνει πως η χώρα αυτή βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα της ανατολικής Μεσογείου και είναι αποτέλεσμα της προβοκατόρικης πολιτικής της που δεν αρμόζει στη διεθνή πρακτική και στο δίκαιο. Αντί οι ελληνικές Αρχές να ασχολούνται με αυτά τα ψευδή ας σταματήσουν τα βήματα, τα οποία αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».

Πάντως, όπως φαίνεται, έπρεπε να περάσουν 24 ώρες για να πάρει θέση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και να βγάλει μία ανακοίνωση για το δημοσίευμα της Die Welt, που κάνει τον γύρο του κόσμου.

Διαταγή Ερντογάν: Βουλιάξτε ελληνικό πολεμικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό
Σοκαριστικό είναι το δημοσίευμα-αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που φέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ζητήσει από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt αποκάλυψε το Open Tv. Σύμφωνα με το Ανοιχτό Κανάλι και τον ανταποκριτή στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασσόπουλο, η εφημερίδα επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές στην Κωνσταντινούπολη και ενδιαφέρον έχει η αντίδραση των Τούρκων στρατηγών στη διαταγή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

«Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Ερντογάν, διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο αλλά να προσπαθήσουν να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Εκεί, ήταν και πάλι η ιδέα ο πιλότος να βγει από το αεροπλάνο και να σώσει την ζωή του».

Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι θέλουν να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Αυτά τα σχέδια τα απέρριψαν οι Τούρκοι στρατηγοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να είχαμε ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ουδέν σχόλιο» από την Κομισιόν

Kαμία αντίδραση από την Κομισιόν για το δημοσίευμα της Die Welt. Ακολουθώντας την πάγια πρακτική της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολίασε την αποκάλυψη του γερμανικού Τύπου. Ο εκπρόσωπός της πάντως διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει Plan B», επιμένοντας στην ανάγκη για διάλογο.

«Η μακροχρόνια πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις ήταν πάντα ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το plan A, και το plan Β είναι στην πραγματικότητα να αποφύγουμε να έχουμε ένα plan Β ή να αποφύγουμε την κατάσταση όπου θα απαιτείται plan Β. Οπότε, επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε ό, τι μπορούμε, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια όλη μας την προσοχή στο να επιτύχουμε μια λύση που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε κάτι που ουσιαστικά δεν θέλει κανείς, γιατί όλοι κανείς δεν ενδιαφέρεται να δει μια ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ατυχή γεγονότα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση και στον διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.

Σχετικά με μια πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την αμυντική αλληλεγγύη, ο Πίτερ Στάνο δήλωσε τα εξής: «Η ενεργοποίηση του άρθρου 42 είναι θέμα των κρατών μελών και όχι των θεσμικών οργάνων. Αυτό το άρθρο παρέχει αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη υπό σαφώς καθορισμένες συνθήκες, αλλά το ζήτημα για την ενεργοποίηση, πότε και πώς, είναι περισσότερο απόφαση των κρατών μελών που μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του άρθρου εάν το κρίνουν απαραίτητο. Αλλά, σε αυτό το στάδιο όλες οι προσπάθειες, όλες οι ανακοινώσεις, όλες οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στη μείωση της έντασης και στην έναρξη του διαλόγου για την εξεύρεση ειρηνικών και ήρεμων λύσεων όπως πρέπει να έχουν δύο εταίροι – και εννοώ την Ε.Ε. και την Τουρκία», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα