ΟΗΕ: “Ευρώπη απέτυχες!”

Το μήνυμα του Οργανισμού για το προσφυγικό

Αυστηρή ήταν η εκτίμηση του Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (HCR), Φιλίπο Γκράντι, για την αποτελεσματικότητα της στάσης που κράτησε η Ευρώπη σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τον Γκράντι, ο οποίος παραχώρησε δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Ευρώπη «απέτυχε παταγωδώς» στο προσφυγικό.

«Σχετικά με την καταγραφή και την αναδιανομή των προσφύγων, η ευρωπαϊκή συνεργασία και η αλληλεγγύη έχουν αποτύχει παταγωδώς», τόνισε ο Ιταλός αξιωματούχος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, ο Γκράντι προειδοποίησε πως το κλείσιμο των συνόρων στις ευρωπαϊκές χώρες θα έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Ο φόβος μας είναι ότι το κλείσιμο των εθνικών συνόρων στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Γκράντι στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη, μάλιστα, ο Γκράντι σε έντονο ύφος είπε: «Συνέλθετε!» και «Χειριστείτε εσείς οι ίδιοι την κατάσταση», συμπληρώνοντας βέβαια πως αν χρειάζεται βοήθεια «εμείς θα είμαστε εκεί».

Κάνοντας λόγο για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι και αφορούσε στην ανακατανομή των 160.000 προσφύγων, ο Γκράντι είπε ότι αυτή η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε πουθενά, τη στιγμή που μόνο 583 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί.

«Παρ’όλα αυτά, είναι σημαντικό αυτό το σύστημα να εφαρμοστεί, αλλά θα είναι δύσκολο. Προς το παρόν δεν βλέπω μεγάλη δυναμική προς αυτή την κατεύθυνση», είπε εκφράζοντας την απαισιοδοξία του ο Ιταλός αξιωματούχος.

Βέβαια, ο Γκράντι επισήμανε ότι παρότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έστρεψαν το βλέμμα τους αλλού, η μόνη που επέδειξε «θαρραλέα» στάση είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με τη χώρα το 2015 να έχει δεχθεί πάνω από ένα εκατ. ανθρώπων που αιτούνται άσυλο.

Όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από ένα εκατ. πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης τον περασμένο χρόνο, με πολλές κυβερνητικές οργανώσεις να καταδικάζουν την αδιαφορία κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους εκτοπισμένους εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία και των άθλιων συνθηκών σε άλλες χώρες.

Σχετικά άρθρα