Οικονομικός πόλεμος Γαλλίας – Τουρκίας

Εντολή Ερντογάν για μποϊκοτάζ

O Ερντογάν καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων «Σταματήστε να αγοράζετε γαλλικά προϊόντα» κάλεσε τους Τούρκους πολίτες πριν από λίγο ο Τούρκος πρόεδρος. Ο πρόεδρος της γείτονος καταφέρθηκε για μία ακόμα ημέρα κατά του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ξεκάθαρα ότι ευθύνεται για επιθέσεις σε μουσουλμάνους, ενώ για μία ακόμα φορά είπε ότι έχει ανάγκη από ψυχίατρο.

«Μουσουλμανικοί χώροι εργασίας, σπίτια και σχολεία δέχονται επίθεση από φασιστικές ομάδες σχεδόν κάθε μέρα. Φωνάζω από τη χώρα μου από εδώ. Μην προτιμάτε ποτέ γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε ποτέ. Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν με την ενθάρρυνση του ηγέτη της Γαλλίας, ο οποίος είχε ανάγκη ψυχιατρικού ελέγχου. Σήμερα που μιλάμε η ανομία εναντίον μουσουλμάνων έχει γίνει σχεδόν συνηθισμένη σε πολλά δυτικά κράτη που δεν τηρούν τη Δημοκρατία για όλους. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχει γίνει πολιτική που προωθείται σε επίπεδο αρχηγού κράτους».

Συνεχίζοντας στον παραληρηματικό του λόγο, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Μακρόν «πραγματικό φασίστα, είσαι ένας ναζί με την πραγματική έννοια. Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις… πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας…».

Εξαπέλυσε δε επίθεση και στην ΕΕ λέγοντας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να αγνοήσει την ισλαμοφοβία. Οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να παραμείνουν σιωπηλοί και να μην ανταποκρίνονται στα δεινά που βιώνουν. Θέλω να επαναλάβω την έκκληση που έκανα την προηγούμενη μέρα. Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία είναι μια ψύχωση που καταστρέφει τις ψυχικές και συνειδητές ικανότητες των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το καθήκον, τη θέση και τη θέση τους».

 

Στα άκρα ο οικονομικός πόλεμος
Η οικονομική διάσταση της κόντρας Γαλλίας – Τουρκίας είχε διαφανεί από ημέρες, για αυτό άλλωστε σε πολλές αραβικές χώρες πριν ακόμα δοθεί η ξεκάθαρη εντολή Ερντογάν για μποϊκοτάζ είχε ξεκινήσει να γίνεται πράξη. Χαρακτηριστικό είναι το Κουβέιτ έδιωξε από τα ράφια του γαλλικά προϊόντα. Ωστόσο στη Σαουδική Αραβία εδώ και ημέρες έχουν ξεκινήσει μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων, οδηγώντας την τουρκική λίρα σε νέα κατάρρευση.

Σχετικά άρθρα