6.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες

Το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης να συνεχιστούν για τέταρτη ημέρα, την Δευτέρα, είναι πλέον ορατό, καθώς οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών δεν έχει καταστεί δυνατό να «γεφυρωθούν» ακόμα, παρά τις εκατέρωθεν πιέσεις.

Η προσδοκία είναι πως η νέα πρόταση που θα φέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο δείπνο των ηγετών, θα καταγράφει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο πάζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.

Πηγές σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του, με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί

Παράλληλα, ενώ η μαραθώνια Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ’αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος».

Διαφωνία παραμένει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις, ενώ οι χώρες του νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ, και ειδικά την Ολλανδία, να αντιδρούν.

Τη  διάρκεια της Κυριακή, υπήρξαν συζητήσεις ανά «ομάδες». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, συναντήθηκε με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, συνάντηση στην οποία μετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, δηλαδή Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των «frugal».

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής πραγματοποιήθηκαν και άλλες ολιγομερείς συναντήσεις, κυρίως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: με εκπροσώπους των «φειδωλών», με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ κ.λπ.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα