Machine learning, ψηφιακές συνδρομές και κυριαρχία των smartphones είναι οι τάσεις που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με την 17η έκδοση της ετήσιας έρευνας της Deloitte αναφορικά με τις προβλέψεις για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ Predictions 2018).
Η αγορά των smartphones εξακολουθεί να θριαμβεύει και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το 90% και πλέον των ενηλίκων στις ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν συσκευή smartphone, με το ποσοστό να αγγίζει το 85% ακόμα και στις ηλικίες από 55 έως 75 ετών. Αυτό επιβεβαιώνει έρευνα της Deloitte προβλέπει πως οι κάτοχοι smartphone θα επικοινωνούν, μέσω των κινητών τους, 65 φορές την ημέρα, το 2023, γεγονός που σημαίνει πως αυτό το ποσοστό θα είναι αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με σήμερα.
Μάλιστα οι κάτοχοι smartphone θα επικοινωνούν μέσω των κινητών τους, 65 φορές την ημέρα, το 2023, ποσοστό αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με σήμερα.
Παράλληλα, βέβαια, η Deloitte εκτιμά πως το 45% των ενήλικων χρηστών παγκοσμίως και το 65% των χρηστών στις ηλικίες 18-24 ετών αναμένεται να ανησυχήσουν για την εκτεταμένη χρήση των κινητών τους και θα οδηγηθούν σε περιορισμό αυτής μέσα στο 2018.
TΕΡΑΣΤΙΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΙΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ
Όσον αφορά τις καταναλωτικές προβλέψεις οι οποίες δεν είναι ανεξάρτητες από τα έξυπνα κινητά αν σκεφτεί κανείς ότι όλο και περισσότερες ψηφιακές πλατφόρμες «τηλεοπτικού» περιεχομένου διατίθενται για χρήση μέσω των κινητών, η έρευνα της Deloitte καταλήγει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα:
Οι ζωντανές μεταδόσεις και η ζωντανή κάλυψη μεγάλων γεγονότων θα αποφέρουν περισσότερα από 545 δισ. δολάρια σε άμεσα έσοδα, το 2018. Παρά την ικανότητα των καταναλωτών να παρακολουθούν τα προγράμματα που επιθυμούν, μέσω της λειτουργίας on demand, η ζωντανή μετάδοση προγραμμάτων συνεχίζει να ακμάζει. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η μετάδοση του ζωντανού περιεχομένου έχει γίνει πιο παραγωγική και κερδοφόρα από την ψηφιακή.
Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη διάθεση των καταναλωτών για το ψηφιακό περιεχόμενο, η Deloitte προβλέπει πως, έως το τέλος του 2018, το 50% των ενηλίκων στις ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν τουλάχιστον δύο ψηφιακές συνδρομές, ενώ, έως το 2020, ο μέσος όρος των ψηφιακών συνδρομών θα έχει διπλασιαστεί σε τέσσερις ανά ενήλικα.
ONLINE ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ
Η άνοδος της χρήσης του διαδικτύου θα ενισχυθεί περαιτέρω κι από το Internet των αιθέρων, η χρήση του οποίου όλο και αυξάνει. Μέσα μάλιστα στην επόμενη χρονιά η Deloitte προβλέπει ότι ένα δισεκατομμύριο επιβάτες ή το 25% όλων των επιβατών αναμένεται να ταξιδεύει με αεροπλάνα που θα παρέχουν δυνατότητα σύνδεσης εντός της πτήσης (IFC), μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 20% σε σχέση με το 2017 . Τα έσοδα μάλιστα μέσω IFC αναμένεται να φθάσουν το 1 δισ. δολάρια για το 2018.
Πέρα βέβαια από τα κινητά, η φετινή έρευνα στρέφει το βλέμμα της και στην χρήση της τεχνολογίας machine learning η χρήση της οποίας αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2018 καθώς και στις τεχνολογίες της επαυξημένης πραγματικότητας η οποία κερδίζει όλο και πιο πολλές εντυπώσεις.
Όπως αναφέρει περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο χρήστες smartphone θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία AR (επαυξημένη πραγματικότητα) τουλάχιστον μία φορά μέσα στο 2018, ενώ τουλάχιστον 300 εκατομμύρια χρήστες θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία μία φορά τον μήνα και, τέλος, δεκάδες εκατομμύρια σε εβδομαδιαία βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξίσου θετικές για την χρήση της εικονικής πραγματικότητας ήταν και οι προβλέψεις των προηγούμενω ετών χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν.
Όσο για την χρήση ασύρματου διαδικτύου, μέσω κινητών τηλεφώνων το 2018 αναμένεται ότι το 20% των κατοίκων της Βόρειας Αμερικής θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, μέσω διαδικτύου, κάνοντας χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, η οποία, χάρις στην οργανωμένη δομή της και τα εύχρηστα τεχνικά χαρακτηριστικά της, αυξάνει τη συνδρομητική χωρητικότητα.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανά χώρα. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των σπιτιών θα χρησιμοποιεί μόνο το κινητό για σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ, αντίστοιχα, μόνο το 10% του πληθυσμού σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαφορές μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών οφείλονται σε μία σειρά τεχνολογικών, οικονομικών και δημογραφικών παραγόντων.
ΣΕ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΑΝΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι και η αύξηση της προστασίας των καταναλωτών από διαφημίσεις. Σήμερα, το 75% των Βορειοαμερικανών ασχολείται με τουλάχιστον μία μορφή αποκλεισμού διαφημίσεων, μόνο το 10% αυτού του πληθυσμού ασχολείται με τον αποκλεισμό των διαφημίσεων με τέσσερις ή περισσότερους τρόπους. Οι πιο νέοι καταναλωτές όμως οι οποίοι είναι μορφωμένοι, απασχολούνται και έχουν υψηλότερα εισοδήματα, είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν ενεργά με τον αποκλεισμό των διαφημίσεων από τις συσκευές πλοήγησής τους στο διαδίκτυο.
Αν οι παραπάνω προβλέψεις για το online τηλεοπτικό περιεχόμενο συνδυαστεί με την πτωτική τάση της παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων κατανοεί κανείς πως η βασιλεία της τηλεόρασης όπως την γνωρίζαμε φτάνει στο τέλος της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραδοσιακή προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων καταγράφει σταθερή μείωση στις ηλικίες 18-24 ενώ αναμένεται να μειωθεί άλλο ένα 5 με15% τον χρόνο στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 2018 και το 2019, ρυθμό παρόμοιο με τα προηγούμενα επτά έτη.
Παρόλα αυτά δεν αναμένεται να εξαφανιστεί αφού οι τεχνολογίες που απομακρύνουν τους νέους ανθρώπους από την παραδοσιακή τηλεόραση, όπως τα smartphones, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η «πειρατεία» βίντεο, φτάνουν στον κορεσμό.Στην 17η χρονιά της, η ετήσια έρευνα της Deloitte παρέχει πληροφορίες για τις κύριες τάσεις των επόμενων πέντε χρόνων στους κλάδους της Τεχνολογίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Τηλεπικοινωνιών, παγκοσμίως.
Πηγή: reader.gr