Ολοταχώς για οριστική συμφωνία

Όχι σε νέο δάνειο-γέφυρα

Είναι ακόμα πιθανή μια συμφωνία με την Ελλάδα έως τις 20 Αυγούστου, εκτίμησε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.

Ήδη γράφεται το προσχέδιο του Μνημονίου που θα συνοδεύει το πρόγραμμα της Ελλάδας, ενημέρωσε ακόμα η Μίνα Αντρέεβα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα από τη Γερμανία που κάνουν λόγο για συμφωνία-γέφυρα. «Κανείς δεν έχει καλύτερη ενημέρωση για την εργασία των τεχνικών κλιμακίων από εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

«Όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, η συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα», επανέλαβε η εκπρόσωπος.

Τσίπρας σε Ολάντ για οριστική συμφωνία

Και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, στην Αίγυπτο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ, ωστόσο όλα τα φώτα πέφτουν στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου, όπως επιθυμεί η Αθήνα. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει πως οι δανειστές κωλυσιεργούν στη διαπραγμάτευση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς αν δεν κλειδώσει η οριστική συμφωνία το επόμενο βήμα είναι ένα δάνειο-γέφυρα, το οποίο όμως θα φέρει και νέα προαπαιτούμενα.

Πρόθυμος να βοηθήσει ξανά ο Ολάντ

Ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίζεται πρόθυμος να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και, συνεπώς, η συνάντηση που θα έχει μαζί του σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Το Παρίσι, άλλωστε, το τελευταίο διάστημα αντιτίθεται στις «ορέξεις» ακραίων κύκλων για Grexit ή και για νέα προαπαιτούμενα, πέραν αυτών της Συνόδου Κορυφής, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του Φρανσουά Ολάντ, όσο και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

 

Σχετικά άρθρα