15.8 C
Thessaloniki
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025

ΟΛΘ: Masterplan 300 εκατομμυρίων ευρώ

Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Masterplan του ΟΛΘ θέτει σε διαδικασία διαβούλευσης το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Masterplan περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος με χρονικό ορίζοντα τα 25 έτη, που αποσκοπεί στην ανάδειξη των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς και την ανάπτυξή του με στόχο τη μετατροπή του σε κόμβο του παγκοσμίου συστήματος εμπορευματικών μεταφορών.

 

Το Master Plan των 300 εκατομμυρίων

Το συνολικό επενδυτικό πακέτο του Master Plan αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 180 εκατ. προβλέπονται για υποχρεωτικές επενδύσεις βάσει της σύμβασης παραχώρησης, ενώ προβλέπονται και επιπλέον επενδύσεις στα 120 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα το masterplan περιλαμβάνει την επέκταση του 6ου προβλήτα εκτιμώμενου ύψους 200 εκατ. ευρώ, έργα αποκατάστασης και αξιοποίησης του Κτηρίου Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού (νυν Επιβατικού Σταθμού) κόστους περίπου 25 εκατ. ευρώ, κατασκευή νέου Logistics Center στη βάση του 6ου Προβλήτα, εκτιμώμενου κόστος περίπου 30 εκατ. ευρώ και αναστήλωση, αποκατάσταση και αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου τους, κατασκευή νέων και αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων με εκτιμώμενο κόστος περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Σκοπός του υπό εξέταση σχεδιασμού είναι η μελλοντική ανάπτυξη του Λιμένα Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί πλήρως και ολοκληρωμένα η λιμενική και χωροταξική οργάνωση του και να καλύπτονται οι ανάγκες που αναμένεται να υπάρξουν την επόμενη 25ετία. Οι προτεινόμενες επενδύσεις αφορούν ένα πρόγραμμα έργων και δράσεων βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Με το παρόν Αναπτυξιακό Πρόγραμμα & Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) καθορίζεται η χωρική

οργάνωση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, (μέσω του καθορισμού των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων της ζώνης λιμένα, των χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης στη χερσαία ζώνη του λιμένα), τα προγραμματιζόμενα έργα και δράσεις ανάπτυξης του, καθώς επίσης και η κυκλοφοριακή οργάνωσή του.

Στα προτεινόμενα έργα συμπεριλαμβάνονται λιμενικά έργα, κτιριακά έργα, έργα υποδομών και

προμήθειας εξοπλισμού, τα οποία συντελούν:

✓ στην ανάπτυξη σύγχρονου τουρισμού (κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας),

✓ στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και

✓ στην κάλυψη της αυξανόμενης διακίνησης τόσο εμπορευματοκιβωτίων όσο και συμβατικού φορτίου η οποία προκύπτει από το μοντέλο πρόβλεψης μελλοντικής διακίνησης που εφαρμόστηκε.

Τα προτεινόμενα λιμενικά έργα (έργα βυθοκόρησης, επιχώσεων και επεκτάσεων) ανάγονται σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ τα υπόλοιπα έργα που περιγράφονται στη παρούσα (κτιριακά, έργα υποδομών και προμήθειας εξοπλισμού), πλαισιώνουν την γενικότερη φιλοσοφία ανάπτυξης του Λιμένα, αλλά δεν αποτελούν έργα που δύναται να επηρεάσουν τον στρατηγικό χαρακτήρα του σχεδιασμού του προγράμματος. Τα προτεινόμενα έργα, αφορούν τόσο τις πρώτες υποχρεωτικές επενδύσεις (βάσει της ΣΠ2018), όσο και μελλοντικά έργα στη χερσαία και θαλάσσια ζώνη.

Οι στρατηγικοί στόχοι του Λιμανιού:

Ως ειδικοί στόχοι – στρατηγικές επιχειρησιακές προτεραιότητες του λιμένα καθορίστηκαν οι ακόλουθοι:

1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του λιμένα όσον αφορά στη διακίνηση Ε/Κ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων)

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων υψηλής απόδοσης μέσω επέκτασης και δημιουργίας λιμενικών υποδομών με μεγαλύτερα λειτουργικά βάθη, σύγχρονου χειρισμού και αποθήκευσης του εξοπλισμού, καθώς επίσης και front-end ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε ο Λιμένας να συνδέεται με τα ψηφιακά συστήματα άλλων λιμένων ή/και φορέων.

Επίσης, στόχος είναι η αύξηση κατά 35% του μεριδίου των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (χωρίς μεταφόρτωση στη Μαύρη Θάλασσα) και μερίδιο 10% των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και ανάπτυξη νέων Υπηρεσιών και Υποδομών Υποστήριξης και Εξυπηρέτησης Εμπορευματικών Μεταφορών.

Επιπλέον, η ανάπτυξη / συνεργασία με φορείς εκμετάλλευσης σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, καθώς και η ανάπτυξη ή λειτουργία χερσαίας απόθεσης εμπορευμάτων του λιμένα (dry ports) ή άλλων εμπορευματικών εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τις σιδηροδρομικές μεταφορές σε στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές της άμεσης αγοράς γειτονικών χωρών (Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία). Ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του λιμένα όσον αφορά στη διακίνηση συμβατικού φορτίου (Τερματικός Σταθμός Συμβατικού Φορτίου).

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός Τερματικού Σταθμού Συμβατικού Φορτίου τελευταίας τεχνολογίας, αυξημένης ικανότητας φιλοξενίας φορτηγών πλοίων, βελτιωμένης χρήσης σιδηροδρομικών μεταφορών και δυνατότητες διακίνησης ειδικών φορτίων, ώστε να εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες εισαγωγών όσο και εξαγωγών του λιμανιού, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς συμβατικών φορτίων.

Επίσης, στόχος είναι η ανάπτυξη ενός κέντρου logistics δίπλα στις εγκαταστάσεις του λιμένα (Inland Intermodal Logistics Center).

2. Σταθεροποίηση της δραστηριότητας διερχόμενης κρουαζιέρας και ανάπτυξη κρουαζιέρας αφετηρίας (home porting) (Επιβατικός Τερματικός Σταθμός)

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου Επιβατικού Σταθμού και των σχετικών υποστηρικτικών δραστηριοτήτων μέσω της καθιέρωσης της Θεσσαλονίκης ως λιμάνι αφετηρίας / προορισμού κρουαζιέρας (home / call porting), συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας σύγχρονων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Η γενικότερη ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής, θα εστιάσει στη προσέλκυση τουρισμού “υψηλού επιπέδου”.

Επίσης, επιδιώκεται η διατήρηση και ανάπτυξη της ακτοπλοϊκής λειτουργίας από/προς νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις Σποράδες και η προσέλκυση διακίνησης Ro-Ro ή Ro-Pax από τουρκικούς λιμένες του Αιγαίου. Βασικός άξονας ανάπτυξης είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων θέσης και των αρχαιολογικών και τουριστικών διαθεσίμων, αλλά και η εν γένει αξιοποίηση της έκτασης του Λιμένα στο τμήμα μη εμπορευματικής χρήσης

3. Λοιποί στρατηγικοί στόχοι του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ως φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα συμπεριλαμβάνουν:

– Εκμετάλλευση των χώρων και διαθέσιμων κτιριακών υποδομών που χωροθετούνται εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα

– Ενίσχυση της σχέσης του Λιμένα με την πόλη

– Ανακαίνιση των παλαιών κτιρίων του Λιμένα και χρήση τους για πολιτιστικές δραστηριότητες

– Ανάδειξη των παλαιών κτιρίων αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας (Κτίριο Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού και Στάβλοι)

– Ανάπλαση παράκτιων χώρων δικαιοδοσίας ΟΛΘ ΑΕ

– Δημιουργία υποδομών ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος.

Με την υλοποίηση του Master Plan θα βελτιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών του Λιμένα και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του λιμένα, όσον αφορά τη διακίνηση όλων των ειδών εμπορευμάτων. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί η δραστηριότητα της κρουαζιέρας και να αναπτυχθεί η ακτοπλοϊκή δραστηριότητα προς τα νησιά του Αιγαίου. Τέλος, με την αναβάθμιση κτιρίων εντός του λιμένα και την ενίσχυση των πολιτιστικών-κοινωνικών δράσεων, θα αναπτυχθεί περαιτέρω η σχέση λιμένα – πόλης.

Η διοίκηση του ΟΛΘ οραματίζεται ο Λιμένας να αποτελέσει σημείο αναφοράς και έναν μοναδικό προορισμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή, που θα φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες μικτής χρήσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι στόχοι του ΟΛΘ για την περιοχή περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κινητικότητας, την οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ενεργοποίηση / αξιοποίηση του χώρου.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα