Ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο ζητά το ΔΝΤ!

Διαβάστε όσα δήλωσε ο Τόμσεν για τους Έλληνες

«Βόμβα» στα εργασιακά βάζει το ΔΝΤ που δεν απαιτεί απλώς το διπλασιασμό στο 10% του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά την κατάργησή του και ουσιαστικά την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αγορά» μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί αντίδραση από το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών.

Για τη νέα απαίτηση προϊδέασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο, διότι η νομοθεσία δεν είναι ευέλικτη για τις απολύσεις και έτσι το υφιστάμενο εργασιακό προσωπικό πιέζεται να αποδίδει περισσότερο».

Όλα πλέον φαίνεται ότι θα κριθούν σε επίπεδο πολιτικής και όχι τεχνικής συμφωνίας. Αν το ΔΝΤ παραμείνει με το σημερινό του ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σχεδόν βέβαιη η αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς. Εάν αποχωρήσει μπορεί να εφαρμοστεί ένα πιο ευέλικτο σενάριο, με τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, με διατήρηση συστήματος ουσιαστικής διοικητικής προέγκρισης.

Το όριο βρίσκεται σήμερα στο 5% και έως 30 απολύσεις για επιχειρήσεις με 150 εργαζόμενους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει έως και 10% των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100-300 εργαζόμενους.

Πηγή newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλαξαν χέρια 450 SuperMarket

Μπαράζ εξαγορών έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι τρεις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με στόχο τόσο την επέκταση της γεωγραφικής τους κάλυψης, όσο και την ενίσχυση του δικτύου της σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Υπολογίζεται ότι την τελευταία διετία (2013-2014) περί τα 240 καταστήματα 14 μικρών αλυσίδων έχουν περάσει στα χέρια των Μαρινόπουλο, Σκλαβενίτη και […]