Ομολογία-φωτιά «καίει» τον Τραμπ

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία

«Σεισμό» προκαλεί στις ΗΠΑ ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν.

Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου παραδέχθηκε την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στην ομοσπονδιακή αστυνομία (σχετικά με τις επαφές που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ) και δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές «προς το συμφέρον της οικογένειάς του και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Φλιν είναι κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ, είναι διατεθειμένος να αποκαλύψει το «ρόλο» του προέδρου των ΗΠΑ, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Μ. Φλιν φέρεται να κατέθεσε ψευδώς σε πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας ότι δεν ζήτησε από τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κισλιάκ να αποφύγει η Μόσχα να κλιμακώσει την ένταση μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της από τις ΗΠΑ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Δήλωσε επίσης ψευδώς ότι δεν θυμάται ότι ο Ρώσος διπλωμάτης του είπε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αντιμετωπίσει με μετριοπάθεια τις κυρώσεις, ως αποτέλεσμα του αιτήματός του.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Φλιν έλαβε επίσης οδηγίες από κάποιο μέλος του επιτελείου του Τραμπ να επικοινωνήσει με αξιωματούχους άλλων χωρών για να επηρεάσει, ώστε να καθυστερήσει ή να μην περάσει, ένα ψήφισμα που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παραδόθηκε στο FBI, δήλωσε ένοχος και δεσμεύτηκε ότι «θα συνεργαστεί πλήρως» με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, ο Φλιν είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Τραμπ «του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους».

Η κατ’ ομολογία ενοχή του Μάικλ Φλιν αλλά και η πρόθεσή του να μιλήσει δεν ήχησε καλά στο χρηματιστήριο της Γουολ Στριτ που «κοκκίνισε».

Οι δείκτες άρχισαν να καταγράφουν πτώση μετά τις πρώτες διαρροές πληροφοριών και η πτώση διευρύνθηκε αφότου το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανήρτησε ένα tweet όπου αναφερόταν η εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Η ομολογία ενοχής από τον Μάικλ Φλιν, εμπλέκει μονάχα τον ίδιο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Τίποτα στην ομολογία ενοχής ή στο κατηγορητήριο δεν εμπλέκει κάποιο άλλο πρόσωπο παρά τον Φλιν» επισήμανε ο Τάι Κομπ, ένας δικηγόρος του Λευκού Οίκου.

«Οι ψευδείς καταθέσεις που αναφέρονται αντικατοπτρίζουν τις ψευδείς δηλώσεις προς τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου οι οποίες οδήγησαν στην παραίτησή του φέτος τον Φεβρουάριο» τόνισε ο Κομπ προσθέτοντας ότι η ομολογία ενοχής «ανοίγει τον δρόμο για την εξαγωγή άμεσων και λογικών συμπερασμάτων» από το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου που ερευνά τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μάικλ Φλιν ήταν όλους τους προηγούμενους μήνες αντικείμενο έρευνας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και το Πεντάγωνο για μια σειρά κρυφών επαφών του με ξένες κυβερνήσεις. Μία από τις υποθέσεις που ερευνώνται, μεταξύ άλλων, είναι η ανάμειξη εκπροσώπων του Φλιν σε διαπραγματεύσεις με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για τη σύλληψη και παράδοση στην Άγκυρα του εξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, είναι ο τέταρτος στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου που κατηγορείται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο οποίος ερευνά την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Είχαν προηγηθεί, στα τέλη Οκτωβρίου, δύο στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρίτσαρντ Γκέιτς. Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στους πράκτορες του FBI και δέχτηκε να συνεργαστεί με τις αρχές.

Ο Φλιν, στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Την εποχή των επαφών του με τον Κίσλιακ, ο Φλιν ήταν σύμβουλος του Τραμπ ο οποίος ακόμη δεν είχε ορκιστεί πρόεδρος. Στη συνέχεια ανέλαβε, για λίγες εβδομάδες, σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σχετικά άρθρα