30.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

One: Το «γεφύρι» της Άρτας των Media

Η«φανέλα με το νούμερο 1» δεν φαίνεται να είναι τυχερή για τo κανάλι της Alter Ego στο πρωτάθλημα της «μικρής οθόνης».

Δεν αγωνίστηκε, άλλωστε, ποτέ σε αυτό, παρά τις επενδύσεις που έγιναν και στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα με μεταγραφές στελεχών και τηλεαστέρων.

Το κακό ξημέρωμα για το κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη έγινε στις 3 το πρωί την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016. Ο εφοπλιστής είχε καταφέρει να πάρει την τέταρτη άδεια στον διαγωνισμό που διήρκεσε τρεις μέρες με εσώκλειστους τους επιχειρηματίες οι οποίοι διεκδικούσαν συχνότητα στο τότε υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε έναν πλειστηριασμό πολλών γύρων.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε τελικά άδεια, αλλά καταβάλλοντας πολύ υψηλό τίμημα: 73.900.000 ευρώ. Και ενώ οι σταθμοί -με «μπροστάρηδες» τα κανάλια που έμειναν εκτός το STAR και τον ALPHA- κινήθηκαν με όλα τα «όπλα» που τους έδινε ο νόμος για να ακυρωθεί ο νόμος 4339/2015 -γνωστός και ως νόμος Παππά-, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκίνησε άμεσα μεγαλεπήβολα σχέδια για το «νέο μεγάλο κανάλι», όπως ήταν το σλόγκαν του One μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε στην κατοχή της Alter Εgo μετά από πλειστηριασμό πέρασαν το σήμα και η ταινιοθήκη του Mega.

Επικεφαλής στο πρώτο One (το όνομα ύστερα από αρκετές εισηγήσεις αποφασίστηκε από τον ιδιοκτήτη του, όπως ήταν το λογικό άλλωστε, και κατοχυρώθηκε μαζί με το λογότυπο στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου στις 29/9/2016) ανέλαβε μια γνώριμη φυσιογνωμία στα ανώτατα κλιμάκια των τηλεοπτικών σταθμών: η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Εύη Κουτσαυτάκη.

Είχε προηγηθεί η αποχώρησή της από το κανάλι του Φαλήρου, όπου είχε φθάσει μέχρι τη θέση της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου. Ο σταθμός ξεκινά να «στήνεται» με γοργούς ρυθμούς. Πληροφορίες της εποχής ανέφεραν πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέρριψε την πρόταση που είχε από ανώτατα στελέχη του να κρατήσει στάση αναμονής, καθώς υπήρχε σοβαρή περίπτωση ο νόμος να καταπέσει μερικώς ή και στο σύνολό του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έτσι μισθώνει μέρος των σημερινών εγκαταστάσεων του Open στην Παιανία, όπου για πολλά χρόνια στεγαζόταν το παλιό Mega, και αρχίζει επαφές με στελέχη τηλεοπτικών σταθμών, παρουσιαστές και δημοσιογράφους που αποτελούν μεγάλα ονόματα τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στην ενημέρωση, αλλά και παραγωγούς προγράμματος. Το φθινόπωρο του 2016 δίνεται σκληρή μάχη μεταξύ One και ΣΚΑΪ για τα δικαιώματα των ριάλιτι της Acun Medya.

Τελικά, ο Τούρκος καναλάρχης επιλέγει το κανάλι του Γιάννη Αλαφούζου, με δημοσιεύματα της εποχής να αναφέρουν πως προτίμησε να δώσει τα προγράμματα σε ένα κανάλι που υπήρχε ήδη στον «αέρα». Πολλά στελέχη του Mega και άλλων σταθμών ξεκινούν διαπραγματεύσεις με το One και στη συνέχεια δημοσιογράφοι αλλά και παρουσιαστές.

Οι συμφωνίες κλείνονται, αλλά μένουν στα «χαρτιά». Στις 26 Οκτωβρίου 2016, ο νόμος 4339/2015 κρίνεται αντισυνταγματικός, με το σκεπτικό ότι μόνο η ανεξάρτητη Αρχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να δώσει άδειες. Ο διαγωνισμός ακυρώνεται, όπως και οι χορηγηθείσες άδειες. Το πρώτο τηλεοπτικό εγχείρημα της Alter Ego είχε αποτύχει παταγωδώς. Οι συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα λύνονται σε τάχιστο χρονικό διάστημα.

Ούτε το δεύτερο «One» ήταν τυχερό…
Στον δεύτερο διαγωνισμό αδειών, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με εκκίνηση τον Νοέμβριο του 2017 και ολοκλήρωση στις 11 Ιανουαρίου 2018, και ο οποίος προέβλεπε τη χορήγηση επτά αδειών εθνικής εμβέλειας, η Alter Ego και το One αρχικά δεν συμμετείχαν. Ήδη στον Βαγγέλη Μαρινάκη είχαν περάσει τα σήματα και οι τίτλοι του πρώην ΔΟΛ και το 22% των μετοχών του Mega. Προφανώς τα σχέδια του επιχειρηματία για τηλεόραση δεν είχαν εγκαταλειφθεί.

Στις 18 Οκτωβρίου 2018, η Alter Ego και το One καταθέτουν αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τη χορήγηση μίας εκ των δύο «ορφανών» αδειών. Λίγους εβδομάδες αργότερα ξεκινά το «στήσιμο» του καναλιού στη λογική του «σεμνά και ταπεινά», με χαμηλό μπάτζετ και έμφαση στην ενημέρωση.

Πρώτη διευθύντρια είναι η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία το προηγούμενο καλοκαίρι είχε αποχωρήσει από το Star. H θητεία της βραχύβια και με αρκετό παρασκήνιο. Η μάχη ομάδων, υποομάδων και δημοσιογραφικών «φατριών» για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε ένα κανάλι που δεν είχε βγει καν ακόμη στον αέρα οδήγησαν τη δημοσιογράφο σε παραίτηση στις αρχές του προηγούμενου Μάρτη.

Μια σειρά δημοσιογράφων και στελεχών αποχώρησαν και εκείνοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του σταθμού. Ο υπεύθυνος Περιεχομένου Θανάσης Τρομπούκης, ο Αλέξανδρος Κλώσσας, η Μαρία Σιδηροπούλου και ο Λουκάς Καρνής ήταν μερικοί από αυτούς. Διαδικτυακά δημοσιεύματα εκείνης της εποχής ανέφεραν πως οι γκρίνιες στη Συγγρού είχαν να κάνουν με οικονομικές συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν. Τη γενική διεύθυνση του καναλιού αναλαμβάνει λίγο καιρό αργότερα ο Σταμάτης Μαλέλης.

Το περιβόητο One ξεκινά τελικά ως… εκπομπή στις 17 Απριλίου 2019. Συγκεκριμένα, ως διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας in.gr, για την παρουσίαση του συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου του Πειραιά Γιάννη Μώραλη, στον οποίο μετέχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Ως τηλεοπτικός σταθμός έκανε πρεμιέρα στις 2 Μαΐου μέσω Διαδικτύου και λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Μαΐου, ξεκίνησε η μετάδοσή του και από τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Το πρόγραμμα είναι κατά βάση ενημερωτικό, ενώ τα πρόσωπα των εκπομπών αλλά και οι δημοσιογράφοι προέρχονται από τις εφημερίδες «Τα νέα» και «Το βήμα» αλλά και τα φιλικά προσκείμενα στον Βαγγέλη Μαρινάκη Παραπολιτικά. Στις 10 Ιουνίου η Alter Ego (One) ανακηρύσσεται προσωρινή ανάδοχος της έκτης τηλεοπτικής άδειας και στις 8 Οκτωβρίου 2019 οριστική.

Το φτωχό καλοκαιρινό πρόγραμμα του One σε Διαδίκτυο και συνδρομητικές πλατφόρμες, με τις άνευρες ενημερωτικές εκπομπές, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση, τα ντοκιμαντέρ και κάποιες ξένες σειρές, δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού. Και αυτό προκύπτει από στοιχεία μέτρησης του Ίντερνετ. Την ίδια στιγμή, πριν από τον πλειστηριασμό του Mega, η επίσημη ημερομηνία έναρξης του σταθμού είχε μετατραπεί σε ένα στοίχημα με παίκτες στελέχη και εργαζόμενους του καναλιού. Καμία ημερομηνία από αυτές που διέρρευσαν δεν επαληθεύτηκε. Ούτε τον Οκτώβρη, ούτε τον Νοέμβριο που διανύουμε.

Φυσικά, δεν ισχύει η 17η Νοέμβρη, καθώς, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αποφασίσει να βγάλει κατευθείαν Mega στον «αέρα» την Πρωτοχρονιά του 2020.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, παλινωδίες και ευτράπελες καταστάσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας παρέπεμπαν σε περιβάλλον περιφερειακού τηλεοπτικού καναλιού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η φημολογούμενη παραίτηση της διευθύντριας Προγράμματος Ιζαμπέλας Σασλόγλου, που «μαζεύτηκε» λίγα 24ωρα αργότερα.

Και ενώ με το One είχαν συμφωνήσει ήδη κάποια γνωστά τηλεοπτικά ονόματα, όπως ο Νίκος Ευαγγελάτος, η Δώρα Αναγνωστοπούλου η Χριστίνα Λαμπίρη και η Σάσα Σταμάτη, ουδείς γνωρίζει πώς θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του νέου Mega.

Ένα σενάριο που κυκλοφόρησε χθες και ανέφερε πως το Mega θα είναι ο πανελλαδικός σταθμός της Alter Ego και το One θα συνεχίσει την πορεία του στο Διαδίκτυο δεν φαίνεται να έχει βάση. Και προφανώς διακινήθηκε από πρόσωπα που μετά την αλλαγή των δεδομένων αγχώνονται για το τηλεοπτικό τους μέλλον.

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα