Οργανωμένο έγκλημα: 45 συμβόλαια θανάτου σε 12 χρόνια

Η χαρτογράφηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα

Tον περίφημο κατάλογο με τα 500 ονόματα, που περιέχει η έκθεση του οργανωμένου εγκλήματος και η οποία παραδόθηκε στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιλαμβάνεται το όνομα του 39χρονου πυγμάχου, Τάσου Μπερδέση που εκτελέλεσαν το πρωί της Δευτέρας 31 Μαΐου στη Βάρη. Είναι το τελευταίο θύμα στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και περιλαμβάνει συμβόλαια θανάτου: Εκτελείται -κατά μέσο όρο- 1 κάθε 2 μήνες την τελευταία 4ετία. Τα στρατόπεδα είναι χωρισμένα σε φατρίες και υποομάδες. «Θα έχουμε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα» αντέδρασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στις σφοδρές επιθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Η λίστα με τα 500 ονόματα

Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ και η Μίνα Καραμήτρου, στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ γίνεται αναφορά από το τμήμα εκβιαστών της Ασφάλειας στην υπόθεση του 2015, στην οποία είχε περιληφθεί και ο 39χρονος, καθώς είχαν προκύψει επαφές του με συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση.

Αν και για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο 39χρονος είχε αθωωθεί, αποτελούσε πάντα ένα άτομο με ενδιαφέρον για τις αστυνομικές αρχές. Την ίδια ώρα, 17 συμβόλαια θανάτου εκτελέστηκαν το 2017, ενώ σε 14 δολοφονίες χρησιμοποιήθηκε πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ, που όπως φαίνεται τείνει να εξελιχθεί σε όπλο – «ταυτότητα» στα ξεκαθαρίσματα της μαφίας.

Μέτρησαν 14 κάλυκες από καλάσνικοφ

Από το σημείο της δολοφονίας οι Αρχές συνέλεξαν 14 κάλυκες από Καλάσνικοφ που έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαπιστωθεί εάν το όπλο έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου που σημειώθηκε η δολοφονική ενέδρα δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας. Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση αναζητούν οπτικοακουστικό υλικό για να βρουν την διαδρομή των δραστών σε μεγάλη ακτίνα χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης.

Ο πρωταθλητής πυγμαχίας Τάσος Μπερδέσης το 2008 ενώ προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών στην Πάτρα, με αποτέλεσμα επί ενάμιση χρόνο να είναι φυγόδικος και τελικά να μπει στη φυλακή για μερικούς μήνες. Για την κατηγορία αυτή αθωώθηκε.

Ήταν γνώριμος των Αρχών. Το 2013 κατηγορήθηκε για υπόθαλψη εγκληματία, ενώ το 2015 το όνομά του συμπεριλήφθηκε σε μεγάλη δικογραφία της Δίωξης Εκβιαστών για την υπόθεση αυτήν και πάλι αθωώθηκε.

Γνωστός από τη συμμετοχή του σε ριάλιτι

Ο Τάσος Μπερδέσης είχε γίνει ευρέως γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του στο ριάλιτι Survival, του οποίου, μάλιστα είχε αναδειχθεί και νικητής, ενώ στο παρελθόν είχε δεσμό και με την Star Ελλάς 2008, Διονυσία Κουκίου.

Ο γνωστός πυγμάχος και μέλος των εθνικών και ολυμπιακών ομάδων πυγμαχίας, κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα το 2002, ενώ το 2006 κέρδισε το Πανευρωπαϊκό. Τo 2007 κέρδισε το κύπελλο Ακρόπολις, έχει κερδίσει τα Χρυσά Γάντια της Ελλάδας ενώ είχε πάρει και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2008.

Το 2015 κέρδισε στο Best Fighter και έναν χρόνο μετά εντάχθηκε στο δυναμικό του Συνδέσμου Επαγγελματικής Πυγμαχίας.

Σχετικά άρθρα