21.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Τσίπρας

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ορκίστηκε για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Εδωσε πολιτικό όρκο, όπως και τον Ιανουάριο, όταν τον είχε ορκίσει ο τότε ΠτΔ Κάρολος Παπούλιας.

Αμέσως μετά την σύντομη τελετή, τις υπογραφές και τα χαμόγελα στις κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε πεζή, υπό καταρρακτώδη βροχή, στο μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να παραλάβει από την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην Βασιλική Θάνου της έπλεξε το εγκώμιο: «Κληθήκατε να διαχειριστείτε ως υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, μια οξυμένη κατάσταση και με το προσφυγικό και καταφέρατε να χειριστείτε με άψογο τρόπο όλα τα θέματα και την προεκλογική περίοδο. Φεύγετε καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά, ως η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός».

Τόνισε επίσης ότι είναι αισιόδοξος, καθώς «έχει αλλάξει το κλίμα»

«Επιστρέφουμε μετά από σχεδόν ένα μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας την ανάμνηση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, έχοντας όμως και την αισιοδοξία ότι όταν κάποια στιγμή κι εγώ θα φεύγω από εδώ, οι αναμνήσεις αυτές θα έχουν ξεχαστεί και θα έχουν πάρει την θέση τους καλύτερες. Αυτή είναι η δέσμευσή μας, να φύγουν αυτές οι δυσκολίες» είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.

«Σας το εύχομαι ολόψυχα. Η επιτυχία της κυβέρνησής σας θα είναι και επιτυχία ολόκληρου του ελληνικού λαού» απάντησε η Βασιλική Θάνου

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύονταν από τον Νίκο Παππά και την Ολγα Γεροβασίλη, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι δύο στενοί του συνεργάτες θα παραμείνουν στις κυβερνητικές τους θέσεις.

Οπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει αύριο την σύνθεση της νέας κυβέρνησης και εν συνεχεία, την Τετάρτη, θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Νωρίτερα, στις 18:00, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος του παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – έστω τυπικά – και στις 20:00 θα τον ορκίσει Πρωθυπουργό.

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών και την πρόθεση επανάληψης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι διαθέτουν αθροιστικά 155 έδρες, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την νέα Βουλή.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Αλέξη Τσίπρα διημήφθησαν τα εξής:

  • Τσίπρας: Δόθηκε η δυνατότητα ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οπως ξέρετε, υπήρξε η επικοινωνία μου με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια να δημιουργηθεί από κοινού κυβέρνηση. Υπάρχει η δεδηλωμένη για να προχωρήσουμε σε σχηματισμό κυβέρνησης.
  • Παυλόπουλος: Περνάμε πολλά, μπορεί να περνάμε κρίση κοινωνική, οικονομική, αλλά η ποιότητα της Δημοκρατίας βελτιώνεται και αυτό είναι παρήγορο. Με βάση τη δύναμη των κομμάτων δεν υπάρχει λόγος για διερευνητική εντολή και θα σας ορκίσω απόψε στις 20:00.
  • Τσίπρας: Θέλω να σας ευχαριστήσω και εσάς και την υπηρεσιακή πρωθυπουργό που είχατε την ευθύνη του συντονισμού. Οπως ξέρετε, υπάρχει έκτακτη σύνοδος κορυφής την Τετάρτη και αναχωρώ για Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα
  • Παυλόπουλος: Είμαι βέβαιος ότι θα μεταφέρετε τις θέσεις της Ελλάδος.

Αναλυτικά ο διάλογος των δύο ανδρών

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγχαρητήρια για την επιτυχία σας.

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Νάστε καλά, ευχαριστώ πολύ. Έχω μέρες να έρθω να σας δω. Ήταν πυκνός ο χρόνος. Νομίζω διεξήχθη μία εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού και σ’αυτό βοήθησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Νομίζω ότι δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να πάρει τις αποφάσεις του.

Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, το γνωρίζετε – φαντάζομαι είχατε τη δυνατότητα να λάβετε γνώση και από τον Υπουργό των Εσωτερικών και από την Πρόεδρο της Βουλής – υπήρξε η επικοινωνία μου με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος δήλωσε σε μένα, αλλά και δημοσίευσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια να δημιουργηθεί από κοινού κυβέρνηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ως εκ τούτου, κύριε Πρόεδρε, φρονώ ότι υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία, για να προχωρήσουμε στο σχηματισμό κυβέρνησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σωστά επισημάνατε ότι το πολιτικό κλίμα, μέσα στο οποίο διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση, αποδεικνύει ότι ως Έλληνες μπορεί να περνάμε πολλά, μια βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική, στην οποία προστέθηκε και το Προσφυγικό. Όμως, η ποιότητα της Δημοκρατίας μας όχι μόνον δεν θίγεται, αλλά βελτιώνεται. Και όπως τονίσατε, αυτό είναι θέμα και δικής σας πρωτοβουλίας και όλων των πολιτικών αρχηγών, που έλαβαν μέρος σ’αυτήν την εκλογική μάχη. Είναι παρήγορο, ευοίωνο, για την εικόνα που δίνουμε όλοι στον Ελληνικό Λαό.

Κατά τα λοιπά, με βάση την δύναμη των Κομμάτων στην Βουλή, η οποία προέκυψε κατά τις Εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, όπως η δύναμη αυτή μου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, και σύμφωνα με τις επί μέρους δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των Κομμάτων αυτών, ιδίως δε του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κ.Καμμένου, δεν υπάρχει λόγος να σας δοθεί απλώς διερευνητική εντολή. Συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 37 του Συντάγματος, ώστε να σας παρασχεθεί ευθέως η εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, την οποία και σας δίδω. Και σας προτείνω, εάν δεν έχετε αντίρρηση, να γίνει η ορκωμοσία σας σήμερα, στις 8. Και η ορκωμοσία της Κυβέρνησής σας στο χρόνο που θα μου προτείνετε εσείς, ανάλογα με τις διεργασίες που πρέπει να συντελεσθούν.

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι σύμφωνος, κύριε Πρόεδρε. Θέλω, με την ευκαιρία, να σας ευχαριστήσω, διότι αυτό το διάστημα και εσείς και η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός είχατε τη βαριά ευθύνη του συντονισμού των προσπαθειών της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, που είχε όμως ένα πολύ σημαντικό φόρτο: να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες εξελίξεις στο Προσφυγικό ζήτημα. Και γνωρίζετε ότι υπάρχει η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, την οποία και εσείς είχατε ζητήσει, μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, θεωρώ σκόπιμο να υπάρχει δυνατότητα της ορκωμοσίας σήμερα και μέχρι την Τετάρτη το πρωί και της κυβερνήσεως, διότι θα πρέπει την Τετάρτη το μεσημέρι, το αργότερο, να αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες, σ’αυτή την κρίσιμη Σύνοδο, όπου προσδοκούμε πολλά. Θα εκπροσωπήσω και τον Κύπριο Πρόεδρο, καθότι ο ίδιος δεν μπορεί να παραστεί. Αλλά νομίζω ότι πλέον υπάρχουν οι δυνατότητες η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ευθύνη που έχει σ’ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να βαραίνει μονάχα τις χώρες υποδοχής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και δίδεται η ευκαιρία – μακάρι να μην είχε δοθεί, αλλά δίδεται η ευκαιρία – κάτω απ’αυτήν την κρίση ν’αντιληφθούμε όλοι μας, και ιδίως οι Εταίροι μας, ότι κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης, είναι ο Άνθρωπος. Το νόμισμα και η οικονομία είναι για να υπηρετούν τον Άνθρωπο. Τώρα, το αντιλαμβανόμαστε όλοι και νομίζω ότι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Καλή επιτυχία και σ’άυτήν την αποστολή. Είμαι βέβαιος ότι θα μεταφέρετε τις θέσεις της Ελλάδας, όπως ταιριάζει στη Δημοκρατία μας και τον Πολιτισμό μας.-

 

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα