«Όταν πετάξαμε στη θάλασσα τους Έλληνες…»

Νέα πρόκληση από τον Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ξανά προκλητικός, αυτή τη φορά στη κοινή συνέντευξη τύπου με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονζάλες Λάγια.

Σχολιάζοντας το κάψιμο της τουρκικής σημαίας από κάποιους θερμοκέφαλους στην Θεσσαλονίκη ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Όταν πετάξαμε τους Έλληνες στην θάλασσα σεβαστήκαμε τη σημαία»

Και συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς… «Δεν κατανοούμε γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία που μετατράπηκε (σε τζαμί). Αυτό είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας. Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγιά Σοφιά υπήρξε τζαμί από το 1453», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρει η Daily Sabah.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι σε διαρκή επαφή με την UNESCO, λέγοντας ότι «κι εμείς, φυσικά, ευχόμαστε να διατηρηθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του Μεγάλου Τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σύσταση σχετικά με αυτό».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμα ότι «η Αγιά Σοφιά θα είναι ανοιχτή για το κοινό εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής» και κάλεσε «όποιον πιστό το επιθυμεί, να την επισκεφθεί».

Και κατέληξε: «Θα προστατεύσουμε την Αγιά Σοφιά όπως κάναμε από το 1453».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες Λάγια δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. «Για εμάς είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγιάς Σοφιάς να διατηρηθεί».

Σχετικά άρθρα